Marea Britanie și Uniunea Europeană au eșuat în efortul de a ajunge la un acord pentru trecerea la etapa negocierilor privind relațiile bilaterale după Brexit, afirmă premierul britanic, Theresa May.

Premierul Marii Britanii a declarat că s-au înregistrat progrese, dar rămân disensiuni “pe anumite teme”. “Discuțiile vor fi reluate înainte de sfârșitul acestei săptămâni și sunt încrezătoare că se vor finaliza pozitiv”, a declarat Theresa May, citată de BBC News online.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat, în cursul aceleiași conferințe de presă, că “nu a fost posibil să se ajungă la un acord complet astăzi, în pofida celor mai bune eforturi”.

Jean-Claude Juncker a subliniat că “nu este vorba de un eșec al negocierilor”, declarându-se “încrezător” că vor fi înregistrate “progrese suficiente” înaintea summitului Consiliului European.

Conform unor surse citate de cotidianul The Telegraph, principala problemă în negocieri o reprezintă frontiera post-Brexit între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, stat UE.

Donald Tusk: UE și Marea Britanie se apropie de un acord care va permite avansarea negocierilor Brexit

În urmă cu câteva ore, Donald Tusk, președintele Consiliului European, afirmase că Uniunea Europeană și Marea Britanie se apropie de un acord care va permite trecerea la etapa negocierilor privind relațiile bilaterale după Brexit. “Sunt încurajat de progresele privind frontiera cu Irlanda. Ne apropiem de înregistrarea unor progrese suficiente înaintea summitului UE”, a declarat Donald Tusk.

Liderul UE a făcut acest anunț după conversația pe care a avut-o prin telefon cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. Potrivit unor surse irlandeze, Guvernul Theresa May a dat asigurări că nu va reinstitui controalele vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda, după Brexit. Nu este clar cum se va putea realiza acest lucru la nivel tehnic, în contextul în care Irlanda este membru UE, iar Marea Britanie va fi stat extracomunitar și nu va accepta libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului.

Liderii Uniunii Europene vor decide peste zece zile dacă negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit vor putea trece la etapa viitoarelor relații bilaterale. Bruxellesul a primit asigurări privind obligațiile financiare ale Londrei, dar așteaptă progrese în discuțiile privind situația imigranților europeni aflați pe teritoriul britanic și în cazul frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Irlanda.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/may-marea-britanie-si-ue-nu-au-ajuns-la-un-acord-care-sa-permita-avansarea-negocierilor-brexit-44763.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/may-marea-britanie-si-ue-nu-au-ajuns-la-un-acord-care-sa-permita-avansarea-negocierilor-brexit-44763-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv