Sit-ul luju a  publicat minuta prin care judecatoarele de la Curtea supremeă Gabriela Bogasiu, Mihaela Țăbârcă, Rodica Susanu, Mirela Politeanu, și Rodica Florica Voicu au respins că nefondate recursurile formulate de Inspecția Judiciară în cele două dosare disciplinare care îi vizau pe Risantea Gagescu  si Damian Dolache, dosare în care Asociația Magistraților din România a intervenit în favoarea celor doi colegi judecători. Este vorba despre dosarul disciplinar lucrat de inspectorul judiciar Florea Grosu care îi viza pe judecătorii Risantea Gagescu și Damian Dolache de la Curtea de Apel București și dosarul în care aceeași judecătoarea Gagescu fusese cercetată pentru că ar fi intervenit peste colegul sau de la CAB, judecătorul Dorel Matei, în judecarea contestației în anulare a DNA în dosarul “Rarinca”. La fel că soluțiile de “achitare” primite de Inspecția Judiciară într-o singură zi, 31 octombrie 2016, de la Consiliul Superior al Magistraturii în cele două dosare disciplinare,si soluțiile definitive de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost pronunțate tot într-o singură zi, 4 decembrie 2017, în ambele cauze de pe rolul instanței supreme judecătoarea Risantea Gagescu fiind reprezentată cu succes de reputatul avocat Corneliu-Liviu Popescu.


 

 


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Odata cu pronunțarea celor două soluții definitive de către Completul de 5 civil I al ICCJ, judecătoarele supreme au încheiat un episod negru pentru judecatoarea Risantea Gagescu, care a ajuns să fie hărțuită pentru o soluție de achitare pronunțată sau pentru că a formulat o cerere de intervenție într-un acțiunea deschisă de DNA.

Asa cum ne amintim, în 2016, insectoarea Floarea Grosu a criticat modalitatea în care judecătorii Risantea Gagescu și Damian Dolache au argumentat decizia de achitare a Marianei Rarinca, apreciind că în cuprinsul Hotărârii nr. 733/A/20.05.2015 (n.red. – soluția de achitare a Marianei Rarinca în dosarul de șantaj realizat în urmă plângerii făcută la DNA de fosta șefa ICCJ Livia Stanciu) s-au folosit expresii inadecvate care sunt “de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de magistrat”. Magistratilor li s-a imputat în acest caz că au “nesocotit normele de drept procesual, prevăzute de art. 342, 344-347 din Codul de Procedura Penală, care reglementează procedura camerei preliminare”.

In cel de-al doilea dosar care o viza doar pe Risantea Gagescu, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătoarea CAB pentru manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului Justiției și pentru imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror.Este vorba despre cererea de intervenție pe care Risantea Gagescu a făcut-o în dosarul care avea că obiect contestația în anulare formulată de DNA împotriva soluției de achitare a Marianei Rarinca, actiune în care Inspecția Judiciară a susținut că “nu avea nicio justificare legală să intervina” cu atât mai mult cu cat “l-a atenționat pe judecătorul investit cu soluționarea acesteia să se abțină de la judecata”.

Astfel, dosarul nr. 288/1/2017, având că obiect “abatere disciplinară magistrați” care îi viza pe judecătorii Damian Dolache și Risantea Gagescu a primit în dată de 4.12.2017 următoarea solutie:

Iata mînuță Completului de 5 Civil I al ICCJ:

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Sit-ul luju a  publicat minuta prin care judecatoarele de la Curtea supremeă Gabriela Bogasiu, Mihaela Țăbârcă, Rodica Susanu, Mirela Politeanu, și Rodica Florica Voicu au respins că nefondate recursurile formulate de Inspecția Judiciară în cele două dosare disciplinare care îi vizau pe Risantea Gagescu  si Damian Dolache, dosare în...

Preluat de la EVZ