Pe strada Logofătul Tăutu din Bucureşti, la numărul 66, vizavi de Biofarm, în fundul curţii se zăreşte, peste gardul destul de înalt, un minaret cu semiluna în vârf. La intrarea în ograda de la nr. 66 este o casă căreia i s-a luat tocăria şi pare în demolare, iar pe gard scrie ceva în arabă. Primăria Sector 3 nu a reuşit să ne spună nici până astăzi dacă a acordat o autorizaţie pentru construirea unei moschei şi alta de demolare pentru adresa Logofătul Tăutu, nr. 66, deşi am formulat cererea pe baza legii accesului la informaţii de interes public pe 23 octombrie. E drept că pe 2 noiembrie ne-a comunicat că are nevoie de 30 de zile pentru a întocmi un răspuns. De atunci, tăcere. O fi incompetenţă, rea credinţă sau secret de stat?


Ordinul care a lăsat lăcaşurile de cult „la liber”

Secretariatul de Stat pentru Culte a fost, în schimb, mult mai cooperant. Sub semnătura secretarului de stat Victor Opaschi, ne-a informat că „nu a avizat construirea unei moschei pe strada Logofătul Tăutu, sector 3”. Nici nu avea cum să avizeze, deoarece Secretariatul nu mai are nici un rol în ridicarea unor lăcaşuri de cult. De asta a avut grijă Ministerul Culturii şi Cultelor, care în 13 decembrie 2006 a desfiinţat, prin Ordinului ministrului Adrian Iorgulescu nr. 2490 , dar semnat de secretarul de stat Ioan Onisei, Comisia de Avizare a Lăcaşurilor de Cult – CALC. Drept urmare, de la acea dată nu mai este necesar niciun aviz pentru construirea sau repararea lăcaşurilor de cult, aşa explicându-se apariţia unor „moschei” ca ciupercile după ploaie, te miri unde.

„Pe un făgaş bun”

Acest lucru îl îngrijorează de ani buni pe muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, care pledează pentru reînfiinţarea CALC. „Având în vedere relaţiile foarte bune pe care le avem cu Secretariatul pentru Culte, sperăm ca această comisie se va reînfiinţa într-un termen cât mai scurt. Sincer nu am ideea de ce a fost desfiinţată comisia, nu ştiu motivul, dar consider că este oportună înfiinţarea unei asemenea comisii, care doar să avizeze lăcaşurile de cult, nu să se şi implice în arhitectura lor. Demersurile s-au făcut şi suntem pe un făgaş bun. Din ce ştiu, domnii din Comisia respectivă luau în considerare şi arhitectura, iar arhitectura trebuie să fie specifică cultului respectiv”, a declarat muftiul pentru Evenimentul zilei.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

FOTO: MUURAT YUSUF, muftiul Cultului Musulman din România

„Muftiatul, potrivit legii, este singura instituţie care are dreptul să desfăşoare activităţi religioase. Dacă celelalte asociaţii doreau să desfăşoare activităţi religioase trebuia să se înregistreze în Registrul Asociaţii şi Fundaţii Religioase”.

MUURAT YUSUF, muftiul Cultului Musulman din România

Consultarea cu Patriarhul

El se luptă de ani de zile pentru reînfiinţarea CALC. Comisia va fi reînființată, declara el, în iulie 2015, în urma unei consultări cu Patriarhul Daniel. „Am hotărât, împreună cu Prea Fericitul Patriarh, să reînființăm comisia de avizare a lăcașelor de cult”, adăuga muftiul, care sublinia că „95% din lăcașele de cult din București nu sunt avizate”. Şi Victor Opaschi a precizat că existau consultări cu reprezentanții celor 18 culte religioase recunoscute în România pentru constituirea unei noi comisii. Anii au trecut şi nimic nu s-a întâmplat, oricine doreşte îşi poate construi o moschee în aceleaşi condiţii în care îşi face un acaret în fundul curţii.

Avertismentul din 2015

Mai mult, pericolul pe care îl reprezintă aceste pseudomoschei este acelaşi dacă nu mai mare decât în noiembrie 2015, când, printr-un comunicat al Muftiatului Cultului Musulman din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România și al Uniunii Democrate a Turcilor din România, se solicita public închiderea tuturor lăcașurilor de cult în care se propagă fundamentalismul. „Trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcaşurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise. De asemenea, solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului”, se arăta în comunicat. De asemenea, aceştia mai cereau ca cei care oficiază slujbe să fie avizaţi de cultul de care aparţin cât şi de Ministerul Educaţiei, pentru a evita situaţiile în care diverşi cetăţeni îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane, ignorând instituţiile statului român. Ei cereau ca autorităţile să-i ajute pentru a identifica toate lăcaşurile de cult islamic din România. „Orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul României nu numai că nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate în domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este că nu îşi vor asuma eşecul în cazul unui eveniment similar cu cel din Franţa (atentatul de la Charlie Hebdo – n. red.)”, se mai preciza în comunicat.

Muurat Iusuf spunea atunci că avea cunoştinţă despre 16 lăcaşuri de cult şi şase fundaţii musulmane fără avize de la Muftiat, numai în Bucureşti. De asemenea, la Constanţa funcţionau două geamii fără aviz.

Şmecheria cu asociaţiile „culturale” care-şi construiesc „case de rugăciune”

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/muftiu-murat-evz.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/muftiu-murat-evz-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Pe strada Logofătul Tăutu din Bucureşti, la numărul 66, vizavi de Biofarm, în fundul curţii se zăreşte, peste gardul destul de înalt, un minaret cu semiluna în vârf. La intrarea în ograda de la nr. 66 este o casă căreia i s-a luat tocăria şi pare în demolare, iar...

Preluat de la EVZ