Instanța supremă de la Madrid a motivat că toţi cei cinci politicieni catalani şi-au arătat disponibilitatea de a se întoarce în ţară, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres

Judecătorul de instrucţie a menţinut, totuşi, mandatul de arestare spaniol împotriva celor cinci, astfel că ei vor fi reţinuţi la revenirea în Spania, au explicat surse ale instanţei. Puigdemont și ceilalți patru miniștri au fugit în Belgia după declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, la 27 octombrie, considerată ilegală de justiţia spaniolă. 

Retragerea mandatului de arestare european previne de asemenea situaţia ca şi o altă jurisdicţie europeană în plus faţă de cea spaniolă să se ocupe de acest caz, a mai precizat Curtea Supremă. 

Justiţia din Belgia anunţase, luni, că urma să ia, la 14 decembrie, decizia privind extrădarea liderului destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a altor patru responsabili catalani inculpaţi în tentativa de secesiune a regiunii spaniole. Anunţul în acest sens a fost făcut de judecătorul responsabil cu examinarea mandatului de arestare european emis pe numele celor cinci foşti membri ai executivului regional în exil.
ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Puigdemont şi cei patru colegi ai săi au fugit în Belgia la 30 octombrie. Justiţia spaniolă îi urmăreşte pentru participare la procesul de secesiune a Cataloniei iniţiat la 27 octombrie prin proclamarea unilaterală a Republicii Catalane. Guvernul spaniol a răspuns imediat şi a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional şi a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri. 

Tot luni, Curtea Supremă din Spania a anunţat că un judecător de instrucţie a decis menţinerea în arest preventiv a vicepreşedintelui catalan destituit Oriol Junqueras şi a altor trei inculpaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei şi eliberarea sub cauţiune a altor şase acuzaţi. 

Doisprezece din cei 14 membri ai guvernului catalan demis sunt candidaţi la scrutinul regional convocat de Madrid pentru 21 decembrie, inclusiv Carles Puigdemont, care susţine că, în caz de victorie, va fi restabilit ca ‘preşedinte legitim’ al executivului catalan.Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Instanța supremă de la Madrid a motivat că toţi cei cinci politicieni catalani şi-au arătat disponibilitatea de a se întoarce în ţară, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.  Judecătorul de instrucţie a menţinut, totuşi, mandatul de arestare spaniol împotriva celor cinci, astfel că ei vor fi reţinuţi la revenirea...

Preluat de la EVZ