Recentele evoluţii legislative, stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din MCV, echilibrul şi separaţia puterilor în stat, precum şi structurarea statului de drept, vor constitui principalele teme de discuţie, potrivit ministrului Justiției.


Toader a anunțat că se va întâlni cu ambasadorii Belgiei, Canadei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Statelor Unite ale Americii şi Suediei.

Istoria comunicatului


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Pe site-ul Departamentului de Stat al SUA a apărut, lunea trecută seară, o scurtă declarație de presă intitulată „România: propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”. „Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, este textul semnat de purtătorul de cuvânt al instituției, Heather Nauert.

Reacție fermă

În replică, președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au publicat, marțea trecută, la prânz, un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere” de comunicatul americanilor pentru că „deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”. Punctul de vedere a fost publicat după o consultare cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Potrivit comunicatului, Dragnea și Tăriceanu spun că SUA trebuie să aibă încredere că intenția Parlamentului de la București este doar de a elimina, prin noile legi ale justiției, influențele politice din funcționarea justiției și încălcările drepturilor și libertăților cetățenești din România.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Recentele evoluţii legislative, stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din MCV, echilibrul şi separaţia puterilor în stat, precum şi structurarea statului de drept, vor constitui principalele teme de discuţie, potrivit ministrului Justiției. Toader a anunțat că se va întâlni cu ambasadorii Belgiei, Canadei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Statelor Unite...

Preluat de la EVZ