Anunțul referitor la faptul că urmează un anunț despre Ierusalim, capitală a Israelului, a dat naștere deja unor avertismente, legate de eforturile de pace din Orientul Mijlociu care vor fi zădărnicite, și unor proteste și revolte în regiune, scrie The Telegraph.


Oficiali seniori ai administrației Trump au declarat că președintele american doar va „recunoaște o realitate istorică și prezentă”. Ei spun că mutarea efectivă a ambasadei  va dura ani de zile, dar Trump ar fi cerut deja Departamentului de Stat să „înceapă procesul”.

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai sensibile probleme din conflictul israeliano-palestinian, iar liderii palestinieni insistă că nu există speranță pentru un acord de pace, decât dacă vor reuși să își stabilească în Ierusalimul de Est capitala.

Israelul susține că întregul oraș este „capitala sa eternă și nedivizată”.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Gestul lui Donald Trump schimbă politica americană din ultimii 70 de ani. Atât președinții democrați, cât și cei republicani au aspus mereu că statutul orașului va fi determinat prin negocieri de pace.

Președintele american este așteptat să-și anunțe oficial decizia într-un discurs, la Casa Albă, în această seară la ora 20.00, ora României.

Un oficial important american a declarat: „Politica americană va fi onestă în ceea ce priește realitatea că Ierusalimul este capitala Israelului. A fost capitala poporului palestinian din vremuri antice. Este un fapt real, incontestabil”. El a adăugat că miniștrii israelieni, Curtea Supremă și premierul au birourile în Ierusalim.

Trump nu va stabili un interval de timp pentru mutarea ambasadei, un oficial arătând că ar putea dura ani de zile, pentru stabilirea locației, consturirea clădirii, mutarea personalului (circa 1.000 de persoane), etc. Mutarea Ambasadei SUA la Londra a durat 8 ani, a precizat oficialul respectiv.

„Nicio ambasadă nu este construită nicăieri în lume în mai puțin de 3-4 ani. Așa va fi și acum”, a spus el. „Dar îndată ce începe construcția ambasadei, acest lucru va fi definitiv. Când începe, cursul este stabilit”.

Marea Britanie este îngrijorată în legătură cu planurile lui Trump de a fi recunoscut Ierusalimul ca și capitală a Israelului, a spus secretarul pentru Afaceri Externe, Boris Johnson.

Johnson a declarat, azi, când a sosit azi la Bruxelles, la o reuniune a NATO: „Primim aceste vești cu îngrijorare, pentru că noi credem că Ierusalimul ar trebui să fie, în mod evident, parte a acordului final între israelieni și palestinieni, un acord negociat”.
 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Anunțul referitor la faptul că urmează un anunț despre Ierusalim, capitală a Israelului, a dat naștere deja unor avertismente, legate de eforturile de pace din Orientul Mijlociu care vor fi zădărnicite, și unor proteste și revolte în regiune, scrie The Telegraph. Oficiali seniori ai administrației Trump au declarat că președintele...

Preluat de la EVZ