Deși a fost departe de România pe toată perioada regimului comunism, Regele Mihai nu a încetat să susțină țara noastră din exil. În 1948, imediat după părăsirea României, s-a înființat în jurul regelui Consiliul Naţional Român, un guvern al României libere în exil. De asemenea, Regele Mihai a avut mereu un cuvânt de spus la Europa Liberă sau BBC.


După Revoluție, familia regală, care se afla la Versoix, în Elveţia, a încercat să se întoarcă în țară.

Prima care a ajuns în Bucureşti a fost principesa Margareta, pentru care România fusese până atunci o ţară interzisă.

La începutul anului 1990, Regele Mihai a anunțat că vrea să se întoarcă de Paști acasă, însă autoritățile au respins cererea Regelui.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

„Un om nu poate fi un oaspete al propriei case, chiar dacă a lipsit multă vreme din ea. Un român scos din casa lui cu forţa nu încetează, numai prin aceasta, să fie român”, a declarat regele Mihai, care fiind surprins de reacția autorităților, şi-a reînnoit solicitarea. 

În cele din urmă, Regele Mihai a hotărât să ajungă în țară fără să mai aștepte răspunsul autorităților. Astfel, Regele Mihai, regina Ana, principesa Margareta au aterizat pe Aeroportul Otopeni în după-amiaza zilei de 25 decembrie 1990. Familia Regală urma să meargă la Curtea de Argeș, acolo unde sunt înmormântaţi străbunii săi.

Răzvan Theodorescu descrie reacția președintelui Ion Iliescu, în legătură cu venirea regelui în țară. Istoricul a fost contactat chiar de Iliescu, când a aflat că intenționa să difuzeze pe postul național de televiziune o înregistrare cu Regele de la aeroport.

„S-a aflat imediat că vreau să dau acest lucru, era ziua de Crăciun, nu uitaţi, am primit un telefon de la Ion Iliescu, care mi-a spus: „Am auzit că vrei să dai nişte imagini”. Am spus: „Da. De ce?”. Domnul Iliescu, extrem de urban, în relația cu mine, m-a întrebat: „Poți să-mi explici de ce?”. „Am să vă explic, ca istoric: pentru că s-a întâmplat”. Preşedintele a spus: „Te-aş ruga, totuşi, e Crăciunul, să nu îi tulburăm pe români”, a spus Răzvan Theodorescu, potrivit Digi24.ro.

„În clipa aceea a intrat, voia nişte informaţii de la mine, era deja 11.00 seara, Virgil Măgureanu. Era momentul în care eu vorbeam la telefon cu preşedintele şi-i adăugam: „Domnule preşedinte, în calitatea mea de istoric, vă spun, lăsaţi-l pe rege să meargă la Curtea de Argeş, a intrat şi pe uşa din dos, bun, se va întoarce şi va pleca mâine, merge la mormintele strămoşilor”. La care Virgil Măgureanu dădea din cap şi spunea: „Da, da, da”. I-am spus lui Ion Iliescu: „Iată, aici e profesorul Virgil Măgureanu, care mă confirmă. Virgil Măgureanu i-a spus exact acelaşi lucru. „Dă-mi-l la telefon pe profesorul Theodorescu”. Și a urmat un lucru care e destul de puţin ştiut, zice: „Da, dar spune-i dumneata lui Petre””, a explicat Răzvan Theodorescu.

Loading…

rootstireaActualitate/Esential
Deși a fost departe de România pe toată perioada regimului comunism, Regele Mihai nu a încetat să susțină țara noastră din exil. În 1948, imediat după părăsirea României, s-a înființat în jurul regelui Consiliul Naţional Român, un guvern al României libere în exil. De asemenea, Regele Mihai a avut...

Preluat de la EVZ