O dronă a Indiei a “invadat spațiul aerian al Chinei și s-a prăbușit” pe teritoriul acestei țări, a anunțat joi armata chineză, un incident care ar putea provoca tensiuni suplimentare de-a lungul graniței dintre cele două țări, relatează site-ul BBC News.

“Această acțiune din partea Indiei a încălcat suveranitatea teritorială a Chinei. Ne exprimăm nemulțumirea și opoziția puternică. Forțele de apărare a frontierei Chinei au avut o atitudine profesionistă și responsabilă în efectuarea unei inspecții a dispozitivului. Ne vom îndeplini misiunea de a apăra cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională a Chinei”, a declarat Zhang Shuili, un înalt oficial militar chinez, potrivit unui comunicat al ministerului Apărării de la Beijing.

Potrivit armatei chineze, incidentul a avut loc “acum câteva zile”, fără a fi oferite detalii suplimentare sau o locație exactă.

Relațiile dintre cele două țări s-au înrăutățit în această vară, când a izbucnit o dispută asupra unui platou himalayan. India a anunțat că se opune unei încercări chineze de a extinde un drum pe platoul Doklam/Donglang, la granița dintre China, India și Bhutan. 

 China și Bhutan au revendicări concurente pe acest platou, iar India susține cererile Bhutanului. După trei săptămâni de escaladare a tensiunilor, disputa s-a încheiat în luna august, când ambele țări și-au retras trupele din zonă.

India și China s-au confruntat militar în privința graniței în 1962, iar neînțelegerile au rămas în mai multe domenii, provocând o creștere periodică a tensiunilor. În noiembrie 2017, China a criticat vizita președintelui indian Ram Nath Kovind în statul Arunachal Pradesh, revendicat de către China.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/china-sustine-ca-o-drona-indiana-i-a-invadat-spatiul-aerian-incidentul-ar-putea-provoca-tensiuni-suplimentare-intre-cele-doua-tari-44851.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/china-sustine-ca-o-drona-indiana-i-a-invadat-spatiul-aerian-incidentul-ar-putea-provoca-tensiuni-suplimentare-intre-cele-doua-tari-44851-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv