Marea Britanie și Irlanda ar putea ajunge la un acord în următoarele ore cu privire la modul de gestionare a frontierei terestre irlandeze post-Brexit, deschizând calea pentru discuțiile privind viitoarele relații comerciale între Londra și Bruxelles, potrivit unui oficial irlandez citat de Reuters.

În cursul zilei de azi, premierul britanic Theresa May și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, se vor întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Joi seară, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a precizat: “Înregistrăm progrese, dar nu suntem încă pe deplin acolo unde trebuie. În această seară și mâine, mai mult ca oricând, fiți pe fază”.

Un înalt oficial irlandez a precizat pentru Reuters că discuțiile avansează rapid, iar o înțelegere este posibilă în câteva ore. “Cred că vom lucra în următoarele câteva ore cu guvernul britanic pentru a închide acest subiect. Spun câteva ore, întrucât cred că suntem foarte aproape de un acord”, a anunțat acesta.

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile și importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluții pentru libera circulație a persoanelor și bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, și Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

Marea Britanie a susținut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră și controale de imigrație de-a lungul frontierei de 500 de kilometri. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mișcarea neîngrădită a mărfurilor între nord și sud.

Autoritățile de la Bruxelles și Dublin vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susțin că Marea Britanie nu a reușit să explice modul în care va reuși acest lucru având în vedere intenția declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/marea-britanie-si-irlanda-ar-putea-ajunge-la-un-acord-privind-frontiera-post-brexit-44899.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/marea-britanie-si-irlanda-ar-putea-ajunge-la-un-acord-privind-frontiera-post-brexit-44899-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv