Amendamentele Comisiei speciale vor fi trimise la vot în Camera Deputaților. Unul dintre amendamentele adoptate se referă la înființarea în cadrul Parchetului General a unei Secții de investigare a infracțiunilor din Justiție. Această Secție ar avea „competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a intracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de procurori și judecători militari”. Amendamenul a fost adoptat de majoritatea PSD-ALDE, reprezentanții PNL și USR susținând că înființarea unei asememea Secții ar diminua competențele DNA.


Pro și contra înființării secției Șefa Uniunii Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, explică într-o postare pe Facebook necesitatea înființării unei astfel de Secții. „Contrar tuturor sloganelor pe care leau vehiculat unii și alții din politică sau presă, că prin aceasta secție justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori șef direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului șef se face de către Plenul CSM. De asemenea, tot Plenul CSM numește și procurorii care vor activa în această secție. (…) Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de Curte de Apel. Vechimea și gradul va aduce plus de profesionalism și experiență”, a scris magistratul Dana Gîrbovan.

În schimb, șefa CSM, Mariana Ghena, și procurorul general Augustin Lazăr au criticat amendamentul, prima spunând că Plenul CSM a dat deja un aviz negativ propunerii de a fi înființată o astfel de secție, iar al doilea vorbind despre o discriminare. „Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistrații”, a declarat procurorul general.

Ministrul Justiției Tudorel Toader justifica înființarea acestei Secții: „Am văzut cu toții faptul că uneori se reclamă în spațiul public de către judecători că, urmare a unei soluții sau alta, sunt anchetați de către autorii rechizitoriilor ale căror soluții au fost infirmate. Personal, nu am această convingere pentru că nu avem soluții definitive care să o confirme, dar ca o garanție pentru independența judecătorilor, vom avea un corp specializat din 20 de procurori care să ancheteze presupusele infracțiuni săvârșite de către magistrați”.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Avocatul Ion Panaitescu, fost magistrat militar, are un argument în favoarea Secției pentru magistrați. „Decât să fie cercetat (n.r. – un judecător) de DNA și să-i spună cineva: ai dosar la noi – eventual cu o bătaie complice pe spate…Vorba aia din popor: cu atenție sporită, orice fată se mărită!”, a declarat avocatul pentru EVZ.

Magistrații vor răspunde pentru erori judiciare

Un alt amendament adoptat de Comisie vizează obligativitatea ca Statul să se îndrepte împotriva acelor magistrați care s-a dovedit că au comis erori judiciare, aceștia urmând a fi trași la răspundere. S-a stabilit ca, față de forma în vigoare a legii privind statutul magistraților, care prevede că „statul poate să se îndrepte” cu acțiune în regres, după ce a achitat prejudiciul, împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară cu rea-credință sau din gravă neglijență, să fie prevăzut că statului „îi revine dreptul”.

Printr-un alt amendament adoptat săptămâna trecută s-a redefinit activitatea procuroruilor: „Procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției”. Opoziția a criticat vehement acest amendament, spunând că astfel procurorii nu vor mai fi independenți, însă fostul șef al CCR Augustin Zegrean explică: „Autoritatea nu înseamnă subordinea. Sub autoritatea nu se interpretează în subordinea, înseamnă că au o autoritate de care trebuie să aparțină, de care să știe că există. Nu le poate da ordin nimeni la procurori, nu e voie”.

Organizare la DNA doar cu avizul CSM

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Amendamentele Comisiei speciale vor fi trimise la vot în Camera Deputaților. Unul dintre amendamentele adoptate se referă la înființarea în cadrul Parchetului General a unei Secții de investigare a infracțiunilor din Justiție. Această Secție ar avea „competența exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și a...

Preluat de la EVZ