Pe data de 12 decembrie 2017, un nou va presupus a fi nord-coreean a eşuat pe malul Japoniei. La bordul vasului din lemn s-a găsit cadavrul unui om.


Acesta este doar ultimul dintr-o serie de evenimente recente care implică apariţia unor aşa-zise “nave fantomă” aprţinând Coreei de Nord. În acest context, cresc grijile cu privire la starea de deteriorare a acestui stat în urma sanţiunilor economice impuse de actorii internaţionali.

Un reprezentant al poliţiei japoneze a confirmat pentru CNN că în vasul de 11 metri a fost găsit un cadavru al unui bărbat care purta o insignă cu Kim Ir-sen, fondatorul Coreei de Nord. Adăugând că inscripţiile de pe vas erau scrise cu litere nord-coreene, reprezentantul este sigur că vasul aparţine statului condus de Kin Jong-un.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Reprezentantul poliţiei a mai adăugat că, în ultimul timp, ajung pe ţărm tot mai multe trupuri neînsufleţite de nord-coreeni.

Nici fenomenul vaselor eşuate nu este unul nou, analiştii spunând că acesta a început în 2013 şi poate reprezenta un semn al disperării care cuprinde Coreea de Nord.

În luna noiembrie a.c, cel puţin 4 vase au ajuns pe plajele din regiunea Akita a Japoniei. Deşi nu toate vasele şi scheletele găsite înăuntru au fost conectate oficial cu Coreea de Nord, mai multe dintre aceste ambarcaţiuni aveau la bord membrii de echipaj nord-coreeni.

În contextul înăspririi sancţiunilor economice aplicate statului din Asia de Nord,  analiştii averizează că o nouă practică între pescarii nord-coreeni prezintă pericole mortale. Neavând posibilitatea să vândă în mod direct comercianţilor din altor state, pescarii sunt nevoiţi să se întâlnească în ape internaţionale cu vase de contrabandă, astfel încât prada să poată primi o etichetă “acceptabilă” pentru vânzare.

Satoru Myamoto, un profesor japonez specializat pe chestiunea Coreei de Nord, explică această situaţie sumbră ca fiind rezultatul dorinţei lui Kim Jong-un de a ridica veniturile provenite din industria pescuitului. În acest sens, cetăţenii nord-coreeni sunt puşi în situaţia de a pescui, uneori fără a avea cunoştinţele necesare, în vase vechi şi care sunt uneori în stare defectuoasăcare. Acest proiect al lui Kim Jong-un are ca scop şi reutilizarea vaselor militare care nu mai pot fi folosite eficient de către armată. Rezultatele triste sunt o consecinţă a acestui plan economic.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Pe data de 12 decembrie 2017, un nou va presupus a fi nord-coreean a eşuat pe malul Japoniei. La bordul vasului din lemn s-a găsit cadavrul unui om. Acesta este doar ultimul dintr-o serie de evenimente recente care implică apariţia unor aşa-zise 'nave fantomă' aprţinând Coreei de Nord. În acest...

Preluat de la EVZ