Negocierile pe tema Brexit ar putea genera disensiuni între țările UE, afirmă diplomați, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la unitate, în contextul în care, notează Reuters, state precum Irlanda și România au priorități diferite în relația cu Marea Britanie.

Liderii Uniunii Europene probabil vor aproba, cu ocazia summitului Consiliului European, trecerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit la etapa viitoarelor relații bilaterale, însă avansarea discuțiilor ar putea genera disensiuni între statele UE.

Negocierile propriu-zise pe tema viitoarelor relații comerciale nu vor începe mai devreme de luna martie 2018, iar guvernele celor 27 de state UE vor încerca să își echilibreze prioritățile între ele, afirmă diplomați europeni citați de agenția Reuters.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a evidențiat importanța menținerii unității între statele membre UE. “Încă o dată, unitatea noastră va fi foarte importantă. Experiența de până acum a arătat că unitatea reprezintă o condiție sine qua non pentru un Brexit ordonat”, a afirmat el.

Comunicatul lui Donald Tusk reprezintă o constatare a realității, dar și un avertisment adresat guvernelor statelor UE, care au propriile speranțe legate de Brexit. “Spre exemplu, vecinii apropiați ai Marii Britanii, precum Irlanda și Țările de Jos (n.red. -Olanda și Belgia) au un mare interes să mențină deschis comerțul. Dar acest lucru are o importanță mai redusă pentru țări precum Slovenia sau România, care au totuși alte priorități în relațiile cu Marea Britanie”, comentează agenția Reuters.

Fiecare guvern european are un set diferit de interese naționale pe care trebuie să le apere în negocierile cu Londra. “Disensiunile majore între țările UE sunt improbabile”, apreciază Olaf Boehnke, analist la Institutul Rasmussen Global, cu sediul la Bruxelles. “Dar interesele variate, nivelurile diferite de expunere din cauza ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit), sectoarele de afaceri mai vocale și opiniile diferite asupra viitoarei arhitecturi a UE și a zonei euro pot crea mai multă impredictibilitate decât s-a observat până acum”, explică specialistul.

Limitarea negocierilor comerciale la modele mai tradiționale, concentrate pe comerțul de bunuri, prezintă avantajul menținerii într-un mediu familiar a discuțiilor interne la nivelul UE, afirmă diplomați. “Dacă se mențin standardele clare ale unui acord comercial, atunci unitatea UE nu ar trebui să fie o problemă mare, întrucât în acest caz se poate construi pe șabloanele existente (…)”, a explicat un diplomat, subliniind că acesta este motivul pentru care Bruxellesul a exclus negocierile sectoriale.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/oficiali-ue-evoca-riscul-disensiunilor-in-cazul-brexit-reuters-romania-ar-avea-alte-prioritati-45094.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/oficiali-ue-evoca-riscul-disensiunilor-in-cazul-brexit-reuters-romania-ar-avea-alte-prioritati-45094-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv