Compania Walt Disney a anunțat, joi, că va cumpăra compania 21st Century Fox, deținută de magnatul media Rupert Murdoch, pentru suma de 52,4 miliarde de dolari, potrivit BBC.

Tranzacția va pune capăt celor peste cinci decenii de expansiune a mogulului media Rupert Murdoch, în vârstă de 86 de ani, care a transformat un ziar australian pe care l-a moștenit de la tatăl său, la vârsta de 21 de ani, într-un imperiu media și de divertisment.

În cadrul tranzacției, Disney va prelua studiourile de film și televiziune Twentieth Century Fox și cele 39% din acțiunile furnizorului de televiziune cu plată (pay TV) British Sky Broadcasting Group – BSkyB din Marea Britanie deținute de Rupert Murdoch.

Operațiunile care se concentrează pe sport și știri ale Fox vor forma o nouă companie.

În cadrul tranzacției, Fox vinde și televiziunile sale FX și National Geographic, precum și compania media Star India.

Disney va cumpăra și acțiunile deținute de Fox în serviciul de video streaming Hulu, obținând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix.

Hulu este deținută parțial de Comcast și Time Warner.

Tranzacția oferă Disney control și asupra unui catalog uriaș de producții de succes, precum “Star Wars”, “Avatar”, “Deadpool” și “The Simpsons”.

După încheierea tranzacției, Murdoch rămâne proprietarul Fox News, al postului de sport FS1 și al Fox Network.

Decizia lui Murdoch de încheia această tranzacție a fost o surpriză în piața de profil, pentru că mulți se așteptau ca fiii săi, James și Lachlan, să moștenească imperiul media.

Deocamdată nu se știe cum va fi primită tranzacția de autoritățile din domeniul concurenței din SUA.

Recent, autoritățile americane au blocat o tranzacție în valoare de 85,4 miliarde de dolari în cadrul căreia AT&T urma să cumpere Time Warner, motivând că va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și concurenți.

Propunerea companiei Fox de a cumpăra restul de acțiuni ale Sky este deja subiectul unei investigații a autorităților din domeniul concurenței din Marea Britanie, care vor publica o parte din concluziile anchetei în ianuarie.

Directorul executiv al Disney, Bob Iger, va conduce compania până la încheierea mandatului său, la sfârșitul lui 2021.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul și președintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, până la sfârșitul lunii iunie 2013, proiectul său de scindare, în companii diferite, a diviziei editoriale de activitățile de divertisment.

Divizia de cinema și televiziune – inclusiv studiourile 20th Century Fox, rețeaua de televiziune Fox și postul Fox News – a fost separată de cea care include ziarele și operațiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte și publicațiile americane Wall Street Journal și New York Post, dar și ziarele britanice Sunday Times și The Sun, dar și editura HarperCollins.

The Walt Disney Company este al doilea conglomerat media din lume, după Comcast. Fondată în 1923, de frații Walt Disney și Roy O. Disney, compania deține în prezent operațiuni în cinema, teatru, radio, muzică, publishing și online media. De asemenea, deține, printre altele, parcuri de divertisment și rețele TV precum ABC, Disney Channel și ESPN.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/walt-disney-va-cumpara-21st-century-fox-pentru-52-4-miliarde-de-dolari-45119.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/walt-disney-va-cumpara-21st-century-fox-pentru-52-4-miliarde-de-dolari-45119-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv