Cele mai importante două partide proindependență din Catalonia au anunțat că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcția de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei, informează site-ul postului France 24. 

Formațiunea Stânga Republicană a Cataloniei (ERC) și partidul lui Puigdemont, Împreună pentru Catalonia, au ajuns la un acord să susțină candidatura fostului lider separatist la funcția de premier al regiunii, în pofida faptului că acesta se află în autoexil în Belgia, iar Madridul insistă că nu poate conduce regiunea din străinătate.

Guvernul spaniol a avertizat că va continua să mențină controlul direct în Catalonia dacă Puigdemont încearcă să guverneze din Belgia, unde acesta s-a refugiat după ce separatiștii catalani au declarat în mod unilateral independența regiunii.

Cei mai mulți experți în drept constituțional din Spania sunt de acord cu premierul de la Madrid, Mariano Rajoy, care susține că Puigdemont ar trebui să fie “prezent fizic” în Catalonia pentru a prelua funcția.

Însă, în cazul în care se întoarce pe teritoriul Spaniei, Puigdemont riscă să fie arestat în legătură cu rolul său în ceea ce privește tentativa eșuată de obținere a independenței regiunii Catalonia.

Parlamentul catalan urmează să se întrunească miercuri pentru prima oară după ce a fost dizolvat de Rajoy în urma votului neconstituțional din luna octombrie privind secesiunea regiunii de Spania.

În urma alegerilor anticipate din luna decembrie, formațiunile separatiste și-au menținut, la limită, majoritatea în Parlamentul din Catalonia, însă un partid unionist a obținut cele mai multe mandate.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/partidele-proindependenta-catalane-il-vor-nominaliza-pe-fostul-lider-carles-puigdemont-pentru-functia-de-premier-al-cataloniei-46093.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/partidele-proindependenta-catalane-il-vor-nominaliza-pe-fostul-lider-carles-puigdemont-pentru-functia-de-premier-al-cataloniei-46093-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv