La vârsta de 90 de ani, Neagu Djuvara i-a dezvăluit editorului Gabriel Liiceanu unul dintre secretele care l-au menținut tânăr și sănătos. Relatarea este savuroasă:

„(…) Într-o vizită la el acasă, mai în glumă, mai în serios, mi-a spus că secretul longevității și tinereții lui ține de faptul că, adorând călăria (în Africa trăise beția galopurilor nebunești în deșert la lumina lunii), învățase încă de copil că frumusețea cailor ține de temeinicia cu care sunt țesălați cu o perie tare. Drept care, își luase obiceiul să se frece, la dușul matinal, cu o mănușă extrem de aspră și cu o bandă la fel, prevăzută cu două «mânere». L-a întrebat unde se pot găsi aceste minunate ustensile producătoare de tinerețe fără bătrânețe și mi-a promis că mi le va aduce el, dintr-un magazin special, cu ocazia primei vizite pe care o va face la Paris”, rememorează Gabriel Liiceanu, în prefața cărții dedicate centenarului reputatului istoric – „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara (editura Humanitas, 2016).

Gabriel Liiceanu a încercat, la rândul lui, „tratamentul-minune”:

„După o vreme, am găsit pe biroul meu de la editură o sacoșă în care se afla un pachet și o carte de vizită pe care scria: «Dragului meu prieten Gavriil Liiceanu (…), această bandă și această mănușă de fricție (gant de crin – fr. Crin, păr de coamă sau de coadă de cal), ca să-l îndemn să se fricționeze strașnic cu ele zilnic, dimineața și seara, așa cum fac eu de 78 de ani, de când am ieșit din internat; căci sunt încredințat că această caznă zilnică auto-impusă a fost un puternic adjuvant la longevitatea mea (altfel, de origine pesemne genetică…). Cu tot dragul, Moș Neagu”».

Efectul „fricției” a fost devastator pentru filosof:

„Mi-am luat, fericit, darul acasă și de a doua zi dimineață am pus în aplicare metoda de dobândire a tinereții veșnice. După cinci minute, am ieșit din cadă cu spatele însângerat și cu uimiri fără de răspuns privitoare la calitatea miraculoasă a epidermei lui Neagu Djuvara”.

Tag-uri:
Neagu, Djuvara, secretul, longevității, gabriel, Liiceanu, perie, coamă, cal, duș, istoric

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/444-de-fragmente-memorabile-ale-lui-neagu-djuvara-coperta-cartii-lansate-de-humanitas-in-august-2016-3.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/444-de-fragmente-memorabile-ale-lui-neagu-djuvara-coperta-cartii-lansate-de-humanitas-in-august-2016-3-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
La vârsta de 90 de ani, Neagu Djuvara i-a dezvăluit editorului Gabriel Liiceanu unul dintre secretele care l-au menținut tânăr și sănătos. Relatarea este savuroasă:„(...) Într-o vizită la el acasă, mai în glumă, mai în serios, mi-a spus că secretul longevității și tinereții lui ține de faptul că, adorând...

Preluat de la EVZ