Un avion de luptă israelian F16 a fost doborât azi de către forțele siriene, după ce Israelul a desfășurat atacuri asupra unor “ținte iraniene” din Siria, potrivit armatei israeliene, relatează site-ul agenției Reuters.

“IDF (Forța de Apărare a Israelului) a vizat sisteme de control iraniene din Siria care au trimis un UAV (vehicul aerian fără pilot) în spațiul aerian israelian. Supus unui serios tir antiaerian din partea forțelor siriene, un avion F16 s-a prăbușit în Israel, dar piloții sunt în siguranță. Iranul este responsabil pentru această încălcare gravă a suveranității Israelului. Un elicopter de luptă a interceptat cu succes drona iraniană lansat din Siria și care s-a infiltrat în Israel”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenentul Jonathan Conricus.

Poliția israeliană a anunțat că avionul de luptă s-a prăbușit în Valea Jezreel, din nordul țării. Este pentru prima dată când Israelul pierde un avion de luptă în conflictul din Siria.

Potrivit presei de stat de la Damasc, armata siriană a deschis focul și a lovit “cel puțin un avion” ca urmare a unui “act de agresiune” din partea Israelului asupra unei baze militare siriene.

Iranul – inamicul principal al Israelului – este un susținător cheie al președintelui sirian Bashar al-Assad, ale cărui trupe au luptat împotriva grupărilor rebele începând din 2011. Teheranul a trimis consilieri militari, militanți voluntari și sute de luptători din Forța Quds, o aripă a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC).

Totodată, Iranul ar fi furnizat mii de tone de armament și muniție pentru a susține mișcarea șiită libaneză Hezbollah, care luptă de partea Siriei și este apropiată de regimul iranian.

Potrivit publicației Haaretz, armata israeliană a avertizat Iranul și Siria că încercările lor de a tensiona situația în regiune vor genera un răspuns ferm din partea Israelului.

“Iranul și Siria se joacă cu focul. IDF (Forța de Apărare a Israelului) acționează cu hotărâre împotriva tentativei de atac iraniano-sirian și a încălcării suveranității israeliene. IDF este pregătită pentru o varietate de scenarii și va continua să acționeze după cum este necesar. Masca iraniană a fost înlăturată. Este clar că ei folosesc Siria ca pe o platformă de lansare pentru activități împotriva Israelului”, a transmis un purtător de cuvânt.

Armata israeliană a mai anunțat că “agresorii vor plăti un preț mare”, dar a adăugat că nu vrea să contribuie la escaladarea conflictului.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut miniștrilor să nu vorbească public despre acest incident și a organizat consultări de securitate, urmând să aprobe acțiunile necesare în timp real.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, va organiza în curând o ședință specială de evaluare a securității naționale, la care vor participa șeful IDF și înalți oficiali ai armatei.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/un-avion-de-lupta-israelian-a-fost-doborat-de-catre-fortele-siriene-46680.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/un-avion-de-lupta-israelian-a-fost-doborat-de-catre-fortele-siriene-46680-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv