Avionul de tip F-16, care făcea parte dintr-o formațiune de cel puțin opt aparate ridicate de la sol ca răspuns la ceea ce statul evreu a afirmat că a fost incursiunea unei drone iraniene, a fost doborât în spațiul său aerian de o rachetă siriană și s-a prăbușit în nordul Israelului. Ambii piloți au reușit să se ejecteze însă au fost răniți, unul grav, informează Reuters.

Este primul avion pe care Israelul îl pierde de la începutul războiului din Siria, în 2011. Un eveniment de o gravitate excepțională, care poate marca o cotitură în evoluția evenimentelor din Orientul Mijlociu.

Ca represalii pentru pierderea aparatului, Israelul a ridicat de la sol tot sâmbătă o formațiune de luptă și mai numeroasă lovind, după propriile afirmații, 12 ținte iraniene și siriene în Siria, inclusiv sisteme antiaeriene.

Gruparea libaneză Hezbollah sprijinită de Iran a declarat că doborârea avionului israelian marchează „începutul unei noi faze strategice” care va limita capacitatea Israelului de a pătrunde în spațiul aerian sirian.

Implicarea Iranului în războiul civil din Siria, în sprijinul regimului Assad, inclusiv desfășurarea de forțe pro-iraniene lângă Înălțimile Golan, ocupate de Israel, a provocat îngrijorarea statului evreu, care a avertizat că va contracara orice amenințare la adresa sa.

Însă Israelul și Siria au dat semnale că nu doresc o amplificare a conflictului, chiar dacă premierul Netanyahu a mers de urgență la cartierul general din Tel Aviv, iar alianța pro-Assad a promis un răspuns puternic la orice „acțiune teroristă” a Israelului.

Rusia, ale cărei forțe au intervenit în Siria în 2015 în sprijinul lui Assad, și-a exprimat îngrijorarea și a îndemnat ambele părți să dea dovadă de reținere și să se abțină de la orice escaladare.

Netanyahu a declarat că a avut o convorbire telefonică cu Putin în care au convenit să continue coordonarea militară ruso-israeliană în Siria, pentru a evita o ciocnire accidentală.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Totul a început la ora locală 04.30, când un elicopter israelian Apache a doborât o dronă iraniană deasupra localității Beit Shean, după cum a anunțat Tel Aviv-ul. Drona a fost observată când a decolat de la o bază din Siria și a fost interceptată când a pătruns în spațiul aerian israelian.

Apoi avioanele israeliene au lovit o instalație din Siria de la care, a spus armata israeliană, ar fi fost operată drona-intrusă. Un aparat F-16 s-a prăbușit la revenirea din misiune, lângă localitatea Harduf, pe un câmp gol.

„Am auzit o mare explozie și apoi sirene. Nu am știut ce s-a întâmplat, am auzit avioane și elicoptere”, a declarat Yosi Sherer, de 51 de ani, care locuia la un hotel din apropiere.

Tag-uri:
israel, f-16, avion, doborat, siria, assad, iran, drona, racheta

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-856.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-856-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Avionul de tip F-16, care făcea parte dintr-o formațiune de cel puțin opt aparate ridicate de la sol ca răspuns la ceea ce statul evreu a afirmat că a fost incursiunea unei drone iraniene, a fost doborât în spațiul său aerian de o rachetă siriană și s-a prăbușit în...

Preluat de la EVZ