Ruptă din context, declarația a fost exploatată și interpretată în fel și chip atât de unele publicații din presa internațională, cât și de utilizatorii rețelelor sociale. La noi, știrea trunchiată a început a fi dezbătută sâmbătă pe facebook. Majoritatea opiniilor, unele extrem de virulente, arată că mesajul recepționat a fost de genul: Christine Lagarde și FMI vor exterminarea bătrânilor ca statele să nu le mai plătească prea mulți ani pensiile!

Problema e mult mai amplă și de-a dreptul serioasă pentru a o trata la nivelul de ”șoc și groază!”, deși informația a declanșat aceste sentimente în rândul cititorilor.

Problema îmbătrânirii populației, creșterea speranței de viață a oamenilor, este în dezbaterea FMI de mai mult timp. Este o problemă care reclamă soluții pe termen lung căci se preconizează că bugetele statelor nu vor putea susține pensiile în raport cu ceea ce produce populația activă.

În intervenția ei, Christine Lagarde a spus că va cere guvernelor să se gândeacă serios la faptul că se află în fața unor probleme de risc pentru viitor și că trebuie să găsească soluții viabile pentru contracararea unui colaps financiar.

Ea a propus ca, încă de acum, să fie gândite strategii economice pentru a neutraliza efectele provocate, la un moment dat, de plata prea multor pensii un număr mare de ani. Lagarde s-a referit la combinarea creșterii vârstei de pensionare cu speranța de viață, în așa fel încât numărul anilor în care pensionarul primește pensia să nu crească.

De asemenea, adoptarea unor măsuri strict economice este absolut necesară. În cadrul discuțiilor, FMI a identificat ca posibile soluții:

  • Creșterea cotizațiilor pentru fondul de pensii
  • Angajarea unor firme de asigurări private care să suplinească efortul statului
  • Statele să impună cetățenilor utilizarea ipotecilor inverse. Acestea se fac prin contracte între cetățeni și bănci. Cetățeanul se obligă astfel ca, în momentul decesului, să dea băncii locuința pe care o are în proprietate, în schimbul primirii până la acea dată a unui venit lunar, un fel de pensie suplimentară care să-i asigure un venit decent.

O explicație mai blândă, să zicem, a dat-o șeful Departamentului Piețe de Capital din FMI, spaniolul Jose Vinals: ”A trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporații și guverne. De aceea, trebuie să ne îngrijorăm acum pentru riscurile longevității, astfel încât costurile să nu ne sufoce pe viitor”.

Tag-uri:
fmi, pensii, pensionari, lagarde

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-832.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-832-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Ruptă din context, declarația a fost exploatată și interpretată în fel și chip atât de unele publicații din presa internațională, cât și de utilizatorii rețelelor sociale. La noi, știrea trunchiată a început a fi dezbătută sâmbătă pe facebook. Majoritatea opiniilor, unele extrem de virulente, arată că mesajul recepționat a...

Preluat de la EVZ