SRI a montat în anticamera președintelui Consiliului Județean Brăila două camere video pentru a supraveghea un „mini-calculator” pe care șeful instituției primește informații clasificate de la serviciul secret.

Contactat de EVZ, Francisk Iulian Chiriac a explicat că SRI nu-i mai aduce în „plic” informații secretizate și că noul sistem informatic, din cunoștințele sale, ar fi fost implementat la nivel național, în toate cele 41 de Consilii Județene. Președintele CJ Brăila a spus că doar SRI are acces la filmările obținute astfel în sediul instituției.

Nu avem acces la filmări

În Vocea Brăilei a fost detonat scandalul dintre aleșii locali liberali și cei social-democrați privind apariția unor camere de luat vederi pe holurile Palatului Administrativ, dar și în antecamera biroului președintelui Consiliului, Francisk Chiriac. Acesta din urmă, încercând să explice faptul că nu dorește să-i spioneze pe subalterni, scapă „porumbelul”: „Camerele din anticamera biroului preşedintelui Consiliului Judeţean şi de la uşa de intrare a biroului acestuia sunt montate de Serviciul Român de Informaţii, pentru că preşedintelui CJ Brăila este posesorul unor informaţii strict secrete.”

Chiriac ne-a oferit mai multe amănunte: „Camerele video sunt montate de SRI pentru a monitoriza o camera în care se află amplasat un dispozitiv. S-a trecut, de la hârtia pe care o aduceau și o luau, la un dispozitiv ca un mini-calculator la care te loghezi cu un user și o parolă. Eu primesc un SMS că am primit documente clasificate pe dispozitiv și mă duc în acea cameră și le vizualizez.

Dispozitivul nu este în biroul meu, eu nu stau în camera aia, nici nu-mi doresc, mă duc doar când primesc SMS-ul. Camerele sunt amplasate de ei, pentru a proteja dispozitivul. Dacă vrea cineva să spargă ușa și să-l fure? Din câte am înțeles eu, măsura este implementată la toți beneficiarii de informații clasificate. Imaginile merg doar la SRI, noi, la Consiliul Județean, nu avem sub nicio formă acces la acele imagini și nici nu-mi doresc să avem”.

De fapt, potrivit legii, obligația stocării acestor imagini revine struc turii de securitate a beneficarului, adică a Consiliului județean.

Camerele sunt montate de SRI

Am sunat mai mulți șefi de consilii județene, încercând să verificăm dacă sunt montate și la ei camere de filmat ale serviciului secret. Președintele CJ Vaslui a relatat că și instituția pe care o conduce el beneficiază de aparatul informatic prin care SRI trimite informații secretizate și că serviciul secret a amplasat și în CJ Vaslui camere video. Dumitru Buzatu a menționat că toată procedura s-a făcut cu aprobarea Consiliului Județean.

Fostul președinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu, în 2004-2016 a spus EVZ că „SRI a montat camera video prin 2015. Noi am implementat sistemul (informatic de recepționare a informațiilor clasificate, n.red.) dar eu nu am apucat să-l folosesc. Au venit (cei de la SRI, n.red.) și ne-au zis să facem un birou în care va fi amplasat calculatorul și în care intră doar președintele Consiliului Județean.

Sunt camere video pe holul care duce în biroul președintelui, cred că sunt amplasate pe la a doua sau a treia ușă depărtare de biroul președintelui de Consiliu Județean. Dar nu a fost o impunere. SRI s-a ocupat de tot”

Unii preferă plicul

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a spus EVZ că el încă primește de la SRI documente secretizate prin tradiționalul plic și că în sediul instituției SRI nu a instalat nicio cameră video.

Alți oficiali nu au vrut să comenteze subiectul. De exemplu, Radu Moldovan, pre ședintele CJ Bistrița-Năsăud nu a vrut să spună dacă în instituția pe care o conduce a fost amplasat un mini-calculator pentru informațiile clasificate pe care i le trimite SRI, dar a spus că el nu știe ca în sediul Consiliului Județean să existe camera video amplasată de serviciul secret.

Cadrul legal

Tag-uri:
plicul, SRI, documente secrete, camere de supraveghere, Braila, Consiliu Judetean

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-886.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-886-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
SRI a montat în anticamera președintelui Consiliului Județean Brăila două camere video pentru a supraveghea un „mini-calculator” pe care șeful instituției primește informații clasificate de la serviciul secret. ​Contactat de EVZ, Francisk Iulian Chiriac a explicat că SRI nu-i mai aduce în „plic” informații secretizate și că noul sistem informatic,...

Preluat de la EVZ