Forțele siriene pro-guvernamentale și forțele conduse de kurzi au luptat unii cu alții în alte zone din Siria și Damascul se opune cererilor kurzilor pentru autonomie.

Dar în Afrin acestea au un dușman comun și un interes comun: blocarea turcilor!

Turcia, care consideră milițiile YPG din Afrin ca o amenințare la granița de sud, a lansat atacuri asupra regiunii, luna trecută. Încercând să apere Afrin, kurzii au cerut Damascului să trimitănoi  trupe, pentru apărarea frontierei.

Guvernul sirian nu dă semne că ar face asta, dar, în fapt, oferă ajutor indirect permițându-le luptătorilor kurzi, civililor și politicienilor, să ajungă în Afrin, pe teritoriul pe care îl controlează, au declarat pentru Reuters reprezentanți ai ambelor tabere.

Așa că Assad va avea de câștigat făcând, de fapt, foarte puțin.

Sosirea forțelor suplimentare va fi un sprijin pentru rezistența kurdă, va lovi forțele turcești și va prelungi conflictul careafectează resursele puterilor militare ce i se opun în controlarea teritoriului sirian.

Pentru SUA este încă o complicație în războiul de șapte ani din Siria și un memento despre cum aliații lor, kurzii sirieni, trebuie să facă din când în când front comun cu Assad, în timp ce sunt și prietenii americanilor.

Fără protecție internațională, forțele conduse de kurzi din nordul Siriei spun că au ajuns la un acord cu Damascul, ca să trimită întăriri la Afrin în zonele dominate de kurzi, în regiunile Kobani  și Jazeera.

„Există mai multe moduri în care se pot aduce întăriri în Afrin, dar ruta principală este prin intermediul forțelor regimului sirian. Există înțelegeri între cele două forțe…în privința trimiterii unor întăriri în Afrin”, a spus un purtător de cuvânt al Forțelor Democrate Siriene, dominate de kurzi (SDF), Kino Gabriel, conform Euractiv.

Kurzii depind de Assad în Afrin, iar Damascul are nevoie de kurzi pentru a primi cereale și petrol din zonele din nord-estul țării, controlate de aceștia. Un comandant al alianței militare care îl susține pe Assad a afirmat: „kurzii nu au altă opțiune decât să se coordoneze cu regimul Assad pentru a apăra Afrin”.

„Regimul sirian ajută kurzii cu sprijin umanitar, logistică și închizând ochii, permițându-le să ajungă pe anumite fronturi”, a spus comandantul, cu condiția anonomității. În același timp, kurzii acuză Rusia că dă undă verde atacurilor Turciei în Siria, pentru că și-a retras observatorii pe care îi avea în Afrin, anul trecut.

Războiul din Afrin marchează o altă schimbare în povestea  relației complicate dintre Assad și grupările kurzilor sirieni, conduse de YPG, care controlează nordul Siriei de la începutul războiului civil din această țară în 2011.

Tag-uri:
kurzi, siria, turcia, sua, dușman, prieten, bashar al-assad, recep erdogan, război

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-916.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-916-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Forțele siriene pro-guvernamentale și forțele conduse de kurzi au luptat unii cu alții în alte zone din Siria și Damascul se opune cererilor kurzilor pentru autonomie.Dar în Afrin acestea au un dușman comun și un interes comun: blocarea turcilor!Turcia, care consideră milițiile YPG din Afrin ca o amenințare la...

Preluat de la EVZ