Premierul britanic Theresa May va anunța sâmbătă, în cadrul unui discurs la Munchen, că dorește menținerea mandatului european de arestare și legăturile Marii Britanii cu Oficiul European de Poliție (Europol) după Brexit, potrivit unor surse guvernamentale citate de publicația The Sunday Times.

Theresa May va aborda în detaliu “parteneriatul de securitate” pe care Marea Britanie vrea să-l mențină cu Uniunea Europeană după Brexit și va sublinia importanța colaborării cu Europol, agenția UE care răspunde de aplicarea legii, sprijinind statele membre în lupta împotriva terorismului și a formelor grave de criminalitate internațională.

 Potrivit sursei citate, premierul britanic va declara la Munchen că mandatul european de arestare a ținut în siguranță cetățenii britanici și va demonstra că țara sa poate beneficia de pe urma cooperării apropiate cu Bruxelles-ul.

În perioada 2016-2017, 196 de persoane au fost arestate în baza mandatului european, în urma unor cereri din partea autorităților britanice, date în creștere cu aproape 30% față de anii precedenți.

Theresa May va prezenta o “ofertă semnificativă” Uniunii Europene pentru a continua cooperarea în materie de securitate, inclusiv o legătură cu serviciile britanice de informații, potrivit unor oficiali guvernamentali.

Majoritatea partizanilor Brexit se opun apartenenței Marii Britanii la regimul mandatului european de arestare, argumentând că implică jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJEU). Potrivit criticilor, acest lucru ar conduce la trimiterea unor cetățeni britanici în țări europene pentru a fi judecați în baza unor dovezi greu de accesat de către autoritățile de la Londra.

“Indiferent de utilitatea mandatului de arestare, este imperativ să ne asigurăm că jurisdicția Curții de Justiție a Uniunii Europene nu prevalează”, a declarat David Jones, fost ministru britanic pentru Brexit.

Discursul Theresei May de la Munchen de sâmbătă va fi primul dintr-o serie de cinci în următoarele trei săptămâni, în cadrul unei campanii denumite “Drumul către Brexit” de către Executivul de la Londra.

Premierul Marii Britanii va prezenta poziția țării sale privind relația cu Uniunea Europeană după Brexit, iar principalele subiecte care vor fi abordate sunt securitatea, transferul de putere la nivelul unor instituții de stat, drepturile angajaților și comerțul.

Marea Britanie speră că va încheia în luna martie un acord privind perioada de tranziție post-Brexit și că va ajunge la o înțelegere privind relațiile comerciale pe termen lung până la finele acestui an.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/theresa-may-vrea-sa-mentina-mandatul-european-de-arestare-si-legaturile-cu-europol-dupa-brexit-46703.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/theresa-may-vrea-sa-mentina-mandatul-european-de-arestare-si-legaturile-cu-europol-dupa-brexit-46703-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv