Donald Trump are intenţia să ”privatizeze” partea americană a Staţiei spaţiale internaţionale. Dezvăluirea e făcută de Washington Post, după ce a făcut rost de documente de la NASA. Casa Albă ar dori să pună punct finanţărilor federale pentru ISS în 2025 şi să creeze condiţiile ca o firmă privată să moştenească taxele şi capacitatea de gestionare. În acest scop, în propunerea de buget pentru 2019, cere 150 milioane de dolari.

”Hotărârea de a pune capăt susţinerii federale în 2025 nu înseamnă că staţia va fi scoasă în afara orbitei, industria sectorială va putea să continue s-o facă funcţională în tabloul unei viitoare platforme comerciale”, se citeşte într-un document al NASA publicat de cotidian. Planul lui Trump va întâmpina probabil o puternică opoziţie, mai ales că până acum Statele Unite au investit circa 100 de miliarde de dolari, iar ISS a fost construită cu scopuri ştiinţifice, nu pentru a crea profit.

”NASA va extinde asocierile intrnaţionale şi comerciale în următorii 7 ani pentru a continua să garanteze accesul uman şi prezenţa în orbita joasă a Terrei”, se citeşte în Washington Post. Cererea de 150 milioane de dolari pentru 2019 şi ulterioare fonduri în anii următori, ţinteşte ”să permită dezvoltarea şi maturizarea de entităţi comerciale şi competenţe care să garanteze că succesorul comercial pe Staţia spaţială internaţională va fi operativ atunci când e necesar”.

Tag-uri:
NASA, Casa Albă, ISS, privatizare

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-888.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-888-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Donald Trump are intenţia să ''privatizeze'' partea americană a Staţiei spaţiale internaţionale. Dezvăluirea e făcută de Washington Post, după ce a făcut rost de documente de la NASA. Casa Albă ar dori să pună punct finanţărilor federale pentru ISS în 2025 şi să creeze condiţiile ca o firmă privată...

Preluat de la EVZ