Între 291.000 și 649.000 de oameni mor, anual, în lume din cauza gripei, alte circa 3-5 milioane fiind infectate, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Din datele acestea rezultă o rată a mortalității, în medie, de 10%, ceea ce e înspăimântător cu atât mai mult cu cât, în România, în zece zile, numărul deceselor aproape că s-a triplat. Doar ieri, Institutul de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, oficial, patru decese, numărul total al românilor morți din cauza gripei urcând la 22.

A crescut alarmant și numărul celșor care au făcut infecții respiratorii acute (adică gripă confirmată clinic, IACRS și pneumonii). Avem 108.240 de cazuri. „Gripa nu este o boală banală, nu este o simplă răceală, iar dacă există antecedente medicale, poate conduce la deces. Virusul gripal se răspândește ușor pe cale aeriană la copiii din colectivități, însă, prin natura sa extrem de contagioasă ajunge cu ușurință și la adulți.

Familiile cu copii la școală sunt de două ori mai expuse la infecția cu virus gripal. Vaccinarea antigripală este o metodă activă de protecţie,” a explicat, pentru EVZ, Dr. Anca Drăgănescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul „Prof.Dr.Matei Balș” și președinte al Asociației Pro Imunizare.

Cum și cât de ușor se răspândește

Persoanele infectate cu virusul gripal pot să-l răspândească lejer prin picăturile de salivă pe care le emană, strănutând sau vorbind, pe o rază de aproape 2 metri în jurul lor, arată experții Centrului american al Bolilor Transmisibile (CDC). Aceste picături intră în organism prin gură, nas, ochi sau sunt inhalate în plămâni. Dar, poți lua gripă și dacă atingi o suprafață sau un obiect folosit de un bolnav și apoi îți duci mâna la nas sau la gură.

Adulții infectați pot să transmită virusul și cu o zi înainte de apariția primelor simptome, și până la 5 – 7 zile după ce se declanșează boala. Copiii, în schimb, pot transmite virusul chiar și după o săptămână de la debutul bolii. Simptomele gripei apar, de regulă, la 1-4 zile după ce virusul intră în organism. Nu în ultimul rând, unii oameni pot fi infectați fără să aibă simptome.

Fă vaccinul!

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire cu gripă. Studiile arată că ea oferă o protecție de circa 70-90% împotriva manifestării clinice a bolii, notează experții de la Pro Imunizare. Există trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv și mai mutagen, care dă epidemii și pandemii), tipul B și tipul C (cel mai puțin agresiv).

Vaccinul gripal conține, în premieră anul acesta, patru tulpini inactivate, două de A și două de B, care, odată injectate, fac sistemul imunitar să producă anticorpi. Aceștia vor distruge virusul gripal activ când pătrunde în organism, împiedicându-l să se înmulțească și să provoace infecția.

FOTO: DREAMSTIME​

Reguli elementare de igienă

– Evitați aglomeraţiile din locurile publice;

– Dacă strănutați, folosiți batistele, din hârtie, de unică folosinţă, și pe care apoi la aruncați direct la gunoi! Dacă aveți simptome de gripă sau dacă cineva din jurul vostru are, folosiți măștile antigripale, care se găsesc în farmacii! Aceste măști sunt ideale pentru cei care folosesc transportul în comun!

– Trebuie să vă spălați frecvent pe mâini, cu apă şi săpun, oriunde ați fi;

– Stați acasă dacă aveți simptomele: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât. În acest caz, anunțați rapid medicul de familie pentru o consultație. În caz de agravare a simptomelor, în special noaptea sau în zilele nelucrătoare, sunați la 112 sau mergeți la camerele de gardă;

– Nu luați medicamente după cum vă taie capul! Medicul vă dă tratamentul adecvat.

Tag-uri:
totul, gripa, boala, virus, epidemie, vaccin

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/medici.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/medici-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Între 291.000 și 649.000 de oameni mor, anual, în lume din cauza gripei, alte circa 3-5 milioane fiind infectate, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Din datele acestea rezultă o rată a mortalității, în medie, de 10%, ceea ce e înspăimântător cu atât mai mult cu cât, în România,...

Preluat de la EVZ