Secretarul american al Apărării, James Mattis, a reiterat miercuri insistența Administrației Donald Trump ca statele NATO să suplimenteze bugetele militare, dar Germania, care se opune ideii, a părut să critice țările care deja s-au conformat, replicând că nu sunt suficiente “cifre seci”.

Prezent la reuniunea miniștrilor Apărării din statelor membre NATO, James Mattis “a insistat ca aliații să demonstreze același nivel de angajament”, a declarat un oficial din cadrul Alianței Nord-Atlantice citat de agenția Reuters.

Administrația Donald Trump insistă ca toate țările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia și Danemarca tergiversează planurile. Franța a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în intervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea țintei de 2% abia în 2024.

Potrivit datelor NATO, Marea Britanie, Grecia, România și țările baltice îndeplinesc sau se apropie de obiectivul de 2%.

Dar ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a părut să conteste ideea contribuțiilor doar teoretice la apărarea colectivă în sistemul NATO. “Nu constă totul doar în cifre seci. Problema se pune ce face fiecare stat membru”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Dar, potrivit oficialului citat, James Mattis a reiterat în mod ferm că atingerea țintei bugetare de 2% stabilită în 2014 este extrem de importantă.

Germania a transmis în 2017 că bugetele apărării de 2% trebuie să includă operațiuni militare ale NATO și UE

În martie 2017, după o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, președintele american, Donald Trump, a afirmat că Berlinul ar datora sume mari Alianței Nord-Atlantice și Statelor Unite pentru apărare. “În pofida a ceea ce ați auzit de la presa de știri false, am avut o întrevedere minunată cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Cu toate acestea, Germania datorează sume mari de bani Alianței Nord-Atlantice și Statelor Unite; trebuie plătit mai mult pentru apărarea puternică și foarte scumpă de care beneficiază Germania”, a declarat atunci Donald Trump.

Însă Guvernul Angela Merkel a respins acuzațiile președintelui SUA și a contestat solicitările de alocare a 2% din PIB doar pentru misiuni NATO, argumentând că trebuie inclusă și Uniunea Europeană.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/germania-contesta-ideea-sua-privind-suplimentarea-bugetelor-apararii-de-catre-tari-nato-46776.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/germania-contesta-ideea-sua-privind-suplimentarea-bugetelor-apararii-de-catre-tari-nato-46776-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv