A doua armată ca mărime din NATO pare să se fi împotmolit. Observatorii arată cu degetul spre numărul mare al turcilor ucişi – cel puţin 31 în 26 de zile – spre cantitatea de elicoptere şi tancuri distruse şi spre ritmul lent al înaintării în enclava cu teren accidentat. Un veteran kurd a mers până acolo încât a sugerat că Afrin va deveni „Vietnamul” Turciei.

Alţi observatori susţin că preşedintele Erdogan urmăreşte să folosească ofensiva din Afrin pentru a se sui pe valul de naţionalism creat în rândurile poporului turc în folosul său politic personal. Nu contează costurile, susţin aceştia, obiectivul real al Operaţiunii Ramura de Măslin este să pregătească terenul pentru o victorie prezidenţială în alegerile din 2019.

Planul acesta depinde de binecuvântarea Rusiei, cea care controlează spaţiul aerian de deasupra Afrinului.

Între timp, relaţiile Turciei cu aliatul său NATO, Statele Unite, se deteriorează continuu, de vreme ce miliţia kurzilor sirieni pe care forţele turce o vizează este cel mai important partener al americanilor în combaterea ISIS.

Secretarul de Stat Rex Tillerson a vizitat Turcia joi şi vineri în încercarea de a identifica soluţii de detensionare, pe fondul îngrijorărilor mereu crescute ale unei ciocniri militare turco-americane. Discuţiile nu au dus la nimic concret.

Însă nu toată lumea este de acord că Turciei i se potriveşte imaginea unui uriaş agitat şi tot mai izolat lăsat de un lider nemilos şi egoist la cheremul Rusiei. Dimpotrivă, Turcia joacă un joc pe termen lung iar Statele Unite sunt cele izolate în Siria, apreciază Fabrice Balanche, un universitar francez, membru în conducerea Institutului Hoover, specializat în problemele siriene.

Balanche, proaspăt reîntors dintr-o călătorie de documentare de trei săptămâni în nordul Siriei, a declarat într-un interviu pentru Al-Monitor: „Actuala politică americană… va duce la înfrângerea Statelor Unite în Siria. La un moment dat, ei (americanii) vor fi forţaţi să se retragă.”

Francezul spune că a ajuns la această concluzie după ce a stat de vorbă cu numeroşi arabi care trăiesc sub conducere kurdă în localităţile majoritar arabe Raqqa, Tell Abyad şi Manbij.

În timp ce războiul împotriva ISIS se domoleşte, a observat Balanche, problemele existente înaintea acestuia revin mai acute. Necesităţile economice covârşesc din nou chestiunile de securitate. În ochii arabilor, americanii îi ajută mai cu seamă pe kurzi. Frustrarea a ajuns printre arabi la punctul de fierbere, iar Turcia, care oferă adăpost unui număr de peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni, „nu are de gând să rateze exploatarea situaţiei”.

Tinerii furioşi arabi sunt „viitorii talibani” şi nu sunt departe de a se ridica împotriva americanilor. Însă, „pentru că americanii nu se amestecă cu populaţia arabă din motive de securitate, nu au idee despre ceea ce se petrece în realitate”, spune Balanche.

Fâşia din nord-estul Siriei administrată de kurzi este grânarul ţării şi deţine şi rezerve de petrol şi baraje pentru sisteme de irigare. Totuşi, spune expertul francez, situaţia economică este explozivă.

Practic, nici un ajutor nu ajunge în regiune, explică Balanche, „America este foarte avară iar saudiţii se concentrează în Yemen”. Nu este apă suficientă pentru irigarea culturilor. Bombele au distrus canalele de irigaţie. Curentul electric este furnizat doar între 4 p.m. şi 11 p.m.

Turcia, care controlează izvoarele Eufratului, de care agricultura siriană depinde zdrobitor, au redus debitul fluviului, agravând sărăcia locuitorilor şi sporind nemulţumirea faţă de conducătorii kurzi. Anul trecut, Turcia a stopat operaţiunile Mercy Corps şi alte ajutoare umanitare pentru nordul Siriei, deoarece teritoriile respective erau controlate de kurzi.

Tag-uri:
erdogan, turcia, siria, afrin, kurzi, americani, assad

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1330.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1330-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
A doua armată ca mărime din NATO pare să se fi împotmolit. Observatorii arată cu degetul spre numărul mare al turcilor ucişi – cel puţin 31 în 26 de zile – spre cantitatea de elicoptere şi tancuri distruse şi spre ritmul lent al înaintării în enclava cu teren accidentat....

Preluat de la EVZ