Magistratul clujean îi răspunde dur lui Augustin Lazăr şi scrie pe pagina sa de Facebook, că, Procurorul General ar trebui să verifice acuzaţiile despre abuzurile pentru că, dacă se dovedesc adevărate, sunt de o gravitate extremă.

De altfel, în postare sa, Dana Gîrbovan dă o adevărată lecţie despre ce înseamnă statul de drept atât lui Lazăr, cât şi altor personaje care în ultima perioadă s-au folosit doar de sloganuri pentru a apăra DNA, explicând că există o raţiune pentru care zeiţa justiţiei apare legată la ochi, pentru a nu vedea cine se află în faţa. Prezentăm integral postarea şefei UNJR, unul dintre magistraţii românii care au atras atenţia de câţiva ani asupra pericolului de a se ajunge la abuzuri în anchetele penale prin existenţa celebrelor echipe mixte SRI-DNA.

„Practicile procurorilor DNA nu au legătură cu interesul societăţii”

“Procurorul General, domnul Augustin Lazăr, are obligaţia nu de a găsi mereu scuze şi de a emite slogane despre “penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spaţiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea.

Aceasta este practica în orice ţară democratică şi reţeta de succes pentru a menţine credibilitatea oricărei instituţii: dacă acuzaţia se dovedeşte a fi nereală, dovedeşti că ai mecanisme de verificare şi control care funcţionează în timp util, dar dacă acuzaţia se dovedeşte a fi reală, poţi lua măsuri pentru a opri abuzurile la timp, fără a discredita iremediabil o instituţie.

Obligaţia Procurorului General de a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri rezultă din statutul său de conducător al Ministerului Public, autoritate de rang constituţional ce “reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile si libertăţile cetăţenilor”.

Or, ceea ce vedem că e dezvăluit de presă în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societăţii ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

“Procurorul General are obligaţii faţă de fiecare cetăţean al României”

Procurorul General are obligaţia faţă de fiecare cetăţean al României de a da socoteală şi explicaţii despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine.

Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezenţa unor fapte de o gravitate excepţională, ce reprezintă un real atac la statul de drept şi democraţia din România, compromiţând însăşi justiţia şi lupta anticorupţie.

Este uşor de observat cum, de fiecare dată când apar dezvăluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care mută discuţia de la conţinut, de la fond, la formă: de ce au ieşit acum înregistrările, sunt livrate cu rea credinţă, protejează interese personale, sunt atacaţi procurorii DNA pentru ca “îşi fac treaba” etc. Şi, bineînţeles, aceleaşi voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de “penali”.

O asemenea abordare este nu doar greşită, ci de-a dreptul distructivă, compromiţând pe termen mediu şi lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupţie.

 “Realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăşi idea de justiţie”

Dacă se dovedeşte a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României şi al Marii Britanii se bazează pe denunţuri inventate de procurorii DNA, aşa cum transpare din înregistrările prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te întrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare şi ce garanţii de credibilitate mai există că anchetele anticorupţie au fost şi sunt făcute cu respectarea strictă a legii, aşa cum se clamează?

Există o raţiune pentru care zeiţa justiţiei apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în faţa sa.

Tag-uri:
Gîrbovan, DNA, Augustin Lazăr, Kovesi, Danileţ, justiţie, adevăr, stat de drept, încredere, Procurorul General, zeiţa

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1700.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1700-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Magistratul clujean îi răspunde dur lui Augustin Lazăr şi scrie pe pagina sa de Facebook, că, Procurorul General ar trebui să verifice acuzaţiile despre abuzurile pentru că, dacă se dovedesc adevărate, sunt de o gravitate extremă. De altfel, în postare sa, Dana Gîrbovan dă o adevărată lecţie despre ce înseamnă...

Preluat de la EVZ