Guvernul a adoptat, în ședința de azi, un proiect de lege prin care a fost extinsă valabilitatea pașapoartelor electronice la 10 ani, comparativ cu cinci ani cât era până acum, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.

De asemenea, proiectul adoptat de Executiv prevede o valabilitate de trei ani a pașaportului simplu electronic pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani valabilitatea va fi de cinci ani.

Măsura face parte din proiectul de lege aprobat joi de Executiv și care aduce mai multe modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activității serviciilor de emitere a pașapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente.

„Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situații de urgență obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Urgența va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar. Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituții străine, este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.”, precizează reprezentații Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) înr-un comunicat de presă remis joi agenției de presă MEDIAFAX.

În ceea ce privește persoanele care nu vor să le fie eliberat un pașaport simplu electronic, acestea pot cere un pașaport simplu temporar, dar documentul va fi eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic.

Prin proiectul de lege este reglementată și „posibilitatea eliberării pașaportului și în baza ordonanțelor președințiale nedefinitive date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului”.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/proiect-adoptat-de-guvern-valabilitatea-pasapoartelor-simple-electronice-va-fi-extinsa-la-10-ani-46952.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/proiect-adoptat-de-guvern-valabilitatea-pasapoartelor-simple-electronice-va-fi-extinsa-la-10-ani-46952-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv