Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de DNA Constanța într-un nou dosar, fiind acuzat de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă și inducerea în eroare a organelor judiciare. Alături de acesta au fost trimiși în judecată și alți angajați.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată vineri, acesta fiind acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și de abuz în serviciu în formă continuată.

Alături de Teodosie, a fost trimis în judecată, tot în stare de libertate, și Neculai Poalelungi, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), care este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. DNA mai precizează că a dispus trimiterea în judecată și a lui Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, acesta fiind acuzat de complicitate la de abuz în serviciu în formă continuată.

„La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017). În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit aceleiași surse, în cuprinsul sesizării, Arhiepiscopul Teodosie, „în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului”.

„Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective. În perioada noiembrie – decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de inculpatul Stoichin Ciprian (sub coordonarea inculpatului Poalelungi Neculai), arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora”, mai arată procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/constan-a-arhiepiscopul-tomisului-trimis-in-judecata-pentru-fapte-de-coruptie-47307.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/constan-a-arhiepiscopul-tomisului-trimis-in-judecata-pentru-fapte-de-coruptie-47307-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv