Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, astăzi, cu ministrul apărării din Republica Elenă, Panos Kammenos, aflat în vizită în România. Cei doi au semnat un nou acord în domeniul apărării, iar Kammenos a solicitat sprijin pentru eliberarea a doi militari greci arestați în Turcia.

Agenda discuțiilor dintre cei doi miniștri a cuprins subiecte referitoare la cooperarea în domeniul apărării, atât în context bilateral, cât și în cadrul NATO și UE. De asemenea, cei doi miniștri au semnat un nou acord între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării Naționale din Republica Elenă privind cooperarea în domeniul apărării, document ce va permite identificarea și fructificarea unor noi oportunități de colaborare între cele două state pe palierul apărării.

„Grecia este un aliat important al României în regiune, suntem parte a sud-estului Europei, la confluența segmentului sudic al flancului estic aliat, cu segmentul estic al flancului de sud al NATO. De aceea, cred că este cu atât mai importantă vizita de astăzi a ministrului elen al Apărării, cu cât ne-a oferit prilejul să discutăm provocările cu care ne confruntăm și mai ales cum putem aborda în comun cele mai adecvate soluții”, a declarat, marți, ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Ministrul român a mai precizat că în cadrul întâlnirii cu omologul să grec, au fost evaluate modalitățile de consolidare a cooperării regionale, mai ales în contextul situației generate de criza din Siria.

„Acest document cadru nu numai că aduce vechiul acord semnat în urmă cu opt ani la parametrii adaptați zilelor noastre, dar am convingerea că va imprima o nouă dinamică și o dimensiune mai amplă relațiilor militare bilaterale dintre statele noastre”, a mai declarat Fifor.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat și despre interesul comun al celor două state privind dotările militare.

„Am remarcat interesul similar pentru dezvoltarea unor programe de achiziții care să contribuie atât la dezvoltarea industriilor de apărare naționale, cât și la o intensificare a cooperării industriale între cele două state pe palierul apărării. Este și motivul pentru care delegația oficială a ministrului Kammenos include reprezentanți ai industriei elene de apărare (…) Ne-am angajat împreună să aprofundăm schimbul de informații între structurile specializate ale armatelor noastre ceea ce va conduce la o mai bună cunoaștere a situației de securitate regională și la avertizarea timpurie asupra amenințărilor generate de complexitatea mediului de securitate actual, radicalismul etnic și cel religios, terorismul și traficul ilegal de arme” , a precizat Fifor.

Cei doi miniștri au discutat și despre summit-ul NATO din luna iunie de la Bruxelles.

„Au mai rămas patru luni până la Summit-ul NATO din iulie și putem considera că suntem în linie dreaptă în ceea ce privește pregătirea agendei. Am discutat cu domnul ministru pozițiile țărilor noastre față de principalele subiecte, în principal pe tema consolidării prezenței NATO în regiune într-o abordare echilibrată a celor două flancuri”, a mai declarat ministrul român al Apărării.

„În anii din urmă, România și Grecia au colaborat foarte bine și și-au intensificat relațiile, atât în cadrul NATO și UE, dar și în domeniul bilateral, în special în ceea ce privește colaborarea în domeniul apărării. Sunt convins că această cooperare va continua și o vom duce la îndeplinire la un alt nivel. Mesajul pe care vrem să-l prezentăm azi este că în cadrul oferit de instituțiile europene și NATO, împreună putem consolida apărarea europeană și să facem față la provocările la care suntem supuși”, a declarat și ministrul grec al apărării, Panos Kammenos.

Aceasta a mai adugat că Grecia și România pot constitui un arc de securitate în regiune, împreună cu ale națiuni, precum Bulgaria, Serbia, Israel și Egipt.

De asemenea, ministrul grec al Apărării a solicitat sprijin din partea autorităților romane pentru aliberarea a doi ofițeri greci, arestați zilele trecute în Turcia, fiind acuzați de „suspicine de spionaj”.

„Avem în prezent un diferend cu Turcia, unde avem închiși doi cetățeni greci, un ofițer și un subofițer, și solicităm pe această cale sprijinul României pentru a interveni pe lângă autoritățile turce pentru eliberarea lor”, a mai declarat Kammenos.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/grecia-cere-interventia-romaniei-pentru-eliberarea-a-doi-militari-greci-retinuti-in-turcia-47304.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/grecia-cere-interventia-romaniei-pentru-eliberarea-a-doi-militari-greci-retinuti-in-turcia-47304-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv