Inițiații spun că anunțul este practic un preludiu pentru supravegherea sistematică a acestui partid din germania, care este partid parlamentar. Purtătoarea de cuvânt a ministerului subliniază, potrivit RRA, însă, că o atare decizie trebuie să fie bine pregătită şi justificată. Instituţia acuză o retorică tot mai agresivă la mulţi membri ai AfD, precum şi colaborarea acestora cu formaţiuni considerate extremiste, de pildă, mişcarea antimusulmană, PEGIDA. Ministerul de Interne precizează că pentru o monitorizare trebuie să existe dovezi irefutabile că partidul încalcă valorile democratice de bază.

Reacţiile partidelor politice din Germania sunt diverse. Conservatorul bavarez Stefan Mayer avertizează că o eventuală filare totală sau parţială a AfD ar fi contraproductivă, conferind formaţiunii un statut de partid martir. Alți conservatori consideră că derapajele extremiste existente în unele filiale locale ale AfD intră în competenţa serviciilor secrete, de vreme ce ar fi vorba despre o lipsă de loialitate faţă de Constituţia germană.

Parlamentarul conservator Philipp Amthor, membru în Comisia pentru Afaceri Interne a Bundestagului, dezavuează o eventuală monitorizare generală a unui partid, fie el şi AfD, pledând pentru ţinerea sub observaţie doar a anumitor membrii ai formaţiunii, şi numai dacă este într-adevăr cazul.

Într-un interviu acordat postului public de radio, domnul Amthor a îndemnat la prudenţă atunci când vine vorba despre implicarea unui serviciu secret în confruntarea politică.

Philipp Amthor: “Trebuie să avem o abordare foarte reţinută. Niciodată în istoria lor serviciile noastre secrete nu au fost un intrument de luptă la partidelor aflate la guvernare. Monitorizarea sistematică a cuiva pe baza afilierii la un partid nu este calea cea mai bună. Trebuie să fie limpede că monitorizarea informativă nu trebuie conexată de apartenenţa la un anumit partid politic. Ea ţine cont doar de ameninţările la adresa ordinii liberal democratice, or, AfD reuşeşte cu greu să se delimiteze de mişcarea identitară sau de PEGIDA“.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Inițiații spun că anunțul este practic un preludiu pentru supravegherea sistematică a acestui partid din germania, care este partid parlamentar. Purtătoarea de cuvânt a ministerului subliniază, potrivit RRA, însă, că o atare decizie trebuie să fie bine pregătită şi justificată. Instituţia acuză o retorică tot mai agresivă la mulţi...

Preluat de la EVZ