Participanții la mitingul de la Târgu Mureș au cerut, azi, printr-o petiție adresată Guvernului, Parlamentului și președintelui Klaus Iohannis, autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc și începerea tratativelor despre statutul Ținutului Secuiesc cu Consiliul Național Secuiesc (CNS).

Potrivit textului petiției, citită, sâmbătă, la mitingul de la Târgu Mureș de președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, secuii protestează împotriva suprimării autodeterminării naționale.

”Azi, 10 martie 2018, noi, secuii adunați în Târgu Mureș și cei care se solidarizează cu noi în țară și în străinătate, urmând calea legii și a democrației, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ținutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertății Secuiești: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este și ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. România sărbătorește o sută de ani de la adunarea de la Alba Iulia, dar și mișcarea secuiească pentru autodeterminare împlinește tocmai o sută de ani. Adunându-ne la Monumentul Secuilor Martiri este firesc să protestăm împotriva suprimării autodeterminării naționale, în spiritul cuvintelor lui Jókai Mór, adică în spiritul unui <<statut național, liber și independent>>. Solicităm restabilirea dreptului avut de strămoșii noștrii și care azi ar putea să devină realitate prin instituirea legală al autonomiei teritoriale”, se arată în documentul citat.

În petiție se subliniază că reforma administrativă a țării, amânată de ani de zile, ar avea posibilitatea să asigure și Ținutului Secuiesc dreptul la autodeterminare în cadrul Statului Român.

”Afirmăm din nou: autonomia Ținutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială și suveranitatea României, nu restricționează interesele cetățenilor de naționalitate română și a altor naționalități din Ținutul Secuiesc, și nu este în contradicție cu Constituția țării. Autonomia Ținutului Secuiesc reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtone a ținutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității. Acest lucru este și în interesul României”, se menționează în petiție.

Reprezentanții CNS au susținut că regiunea autonomă vizată va dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat și colectivitate, va exercita competențele autoadministrării, respectiv va dispune de anumite competențe publice delegate de stat.

”Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voința liber exprimată a comunității locale, cu respectarea principiilor democratice și prin cooperarea solidară și constructivă a cetățenilor. România, în momentul aderării la Consiliul Europei, s-a angajat la îndeplinirea recomandării 1201/1993, care prin acest angajament a devenit obligatoriu. (…) În cei 25 de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autoritățile refuză dialogul legat de aceasta”, se mai subliniază în petiția CNS.

De asemenea, în document se solicită, ca în cursul planificatei reorganizări administrativ-teritoriale să se creeze regiunea administrativă și de dezvoltare de sine stătătoare, cu competențe specifice, denumită Ținutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Național Secuiesc, iar în cursul reorganizării administrative, Guvernul și Parlamentul să respecte angajamentele internaționale asumate de România.

”Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ținutului Secuiesc cu reprezentanții legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Național Secuiesc și autoritățile locale din regiune. Protestăm împotriva atacurilor repetate la adresa unor instituții de învățământ, hărțuirea unor autorități locale din Ținutul Secuiesc, limitarea folosirii limbii materne, persecutarea simbolurilor naționale. Solicităm egalitate deplină și efectivă pentru toți locuitorii Ținutului Secuiesc! Autonomie pentru Ținutul Secuiesc, libertate pentru Poporul Secuiesc!”, se mai menționează în petiție.

Documentul va fi depus, sâmbătă, la Prefectura Mureș la finalul unui marș care va porni din fața Monumentului Secuilor Martiri.

La marșul de la Târgu Mureș participă peste 3.000 de oameni.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/petitie-prin-care-se-cere-guvernului-inceperea-tratativelor-de-autonomie-a-tinutului-secuiesc-47330.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/petitie-prin-care-se-cere-guvernului-inceperea-tratativelor-de-autonomie-a-tinutului-secuiesc-47330-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv