Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundații, valabil de marți, ora 14.40, până miercuri, la ora 10.00, fiind vizate râuri din județele Harghita, Covasna și Brașov. Specialiștii au emis și un cod galben valabil pentru râuri din 24 de județe din sud, nord-est și centru.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), este cod portocaliu pe râuri din județele Harghita, Covasna și Brașov.

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație pe afluenții mici ai Oltului aferenți sectorului amonte Acumulare Voila, județele Harghita, Covasna și Brașov. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice Cormoș, Homorodul Mic și Homorodul Mare”, arată hidrologii.

Avertizarea cod portocaliu de inundații a intrat în vigoare marți după-amiază și expiră miercuri la ora 10.00.

Totodată, a fost instituit cod galben de inundații pe râuri din județele Harghita, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Mehedinți, Dolj și Olt până miercuri la ora 9.00, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova până miercuri la ora 12.00, Covasna, Brașov, Buzău, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Botoșani, Iași, Vaslui și Galați până miercuri seara.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de ploi moderate cantitativ și averse în jumătatea de vest a țării și în regiunile estice, sudice și centrale, valabilă până miercuri dimineața.

Informarea meteorologică a intrat în vigoare luni la ora 16.00 și expiră pe 14 martie, la ora 8.00

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/cod-portocaliu-de-indundatii-in-trei-judete-cod-galben-in-jumatate-de-tara-47374.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/cod-portocaliu-de-indundatii-in-trei-judete-cod-galben-in-jumatate-de-tara-47374-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv