Este lucru ştiut că, de când s-au inventat, societăţile proprietate de stat sunt vaci de muls pentru cei care ajung în poziţii din care pot face asta. Este şi cazul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, care a fost dată în judecată de către unul dintre foştii săi şefi, Constantin Văduva, ce solicită suma de 2.171.210 lei, adică vreo jumătate de milion de euro, plus dobânzile aferente şi cheltuielile de judecată. Concret, el cere, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, „contravaloarea brută a componentei variabile a remuneraţiei (opţiunile pentru acţiuni virtuale – OAVT) cuvenite potrivit Contractului de mandat nr. C18 din 27.01.2014, dispunând totodată obligarea pârâtei la calcularea şi achitarea tuturor contribuţiilor sociale aferente sumei nete anterior menţionată”.

Remuneraţie peste remuneraţie

Constantin Văduva a deţinut calitatea de membru al Directoratului Transelectrica în baza Contractului invocat, iar remuneraţia membrilor consiliului de administraţiei sau, după caz, a membrilor consiliului de supraveghere este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi o componentă variabilă constând într-o cotă de participare la profitul net al societăţii, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă.

Însă, potrivit specialiştilor consultaţi de Evenimentul zilei, valoarea OAVT-urilor invocate de Văduva ar fi zero, deoarece profitul Transelectrica realizat în timpul mandatului său ar fi cam fals, deoarece nu s-au făcut investiţii, motiv pentru care ministrul economiei Mihai Tudose i-a cerut demisia, în martie 2017, în urma avariilor din sistemul de transport al energiei electrice, dar acesta a refuzat să şi-o dea, rămânând în funcţie până la expirarea mandatului, pe 16 septembrie anul trecut.

Transelectrica are cuvântul

La solicitarea Evenimentului zilei, Transelectrica ne-a comunicat, privind litigiul, că „în ceea ce priveşte litigiul în care CNTEE Transelectrica SA se afla în contradictoriu cu domnul Constantin Văduva, precizăm faptul că acţiunea este înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, faţă de care Compania a formulat şi a depus întâmpinarea cu respectarea termenelor procedurale”.

De asemenea, la întrebarea noastră „Care este valoarea unui OAVT, la care se raportează domnul Văduva?”, Transelectrica a răspuns: „Opţiunile pentru acţiuni Virtuale Transelectrica (OAVT) nu au o valoare nominală, ci se valorifică în baza formulei şi a criteriilor prevăzute în contractul de mandat, raportat la data la care titularul decide să le valorifice.

Conducerea Transelectrica a beneficiat (Directorat în perioada septembrie 2013 – septembrie 2017; Consiliu de Supraveghere în perioada mai 2013 – mai 2017), conform contractelor de mandat aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor, în cazul membrilor CS, şi de Consiliul de Supraveghere, în cazul membrilor Directoratului, de bonusuri de performanţă, sub forma de pachete de opţiuni pe acţiuni virtuale Transelectrica (OAVT). Acţiunile virtuale nu conferă deţinătorilor calitatea de acţionar şi nu pot fi convertite în titluri Transelectrica. (…) Membrii Directoratului au avut dreptul să primească acest bonus de performanţă, sub forma unui pachet de Opţiuni pe acţiuni virtuale Transelectrica (OAVT), în funcţie de rentabilitatea acţiunilor Transelectrica pentru acţionarii societăţii”.

Gaura lăsată în urmă de Văduva – 330 mii lei

Tag-uri:
Transelectrica, vaduva, chitoiu


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-337.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-337-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
Este lucru ştiut că, de când s-au inventat, societăţile proprietate de stat sunt vaci de muls pentru cei care ajung în poziţii din care pot face asta. Este şi cazul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, care a fost dată în judecată de către unul dintre...

Preluat de la EVZ