„Maior a fost omul lui Băsescu. Coldea îl ţinea în şah pe Maior cu Dosarul Fregatelor pentru ca Maior l-a semnat. Pretul lor este dublu, Banii s-au dus… Domnul Maior este responsabil pentru ca noi avem nevoie de aceste nave. Nimeni în România nu vrea să vorbească despre acest dosar. Aici trebuie să caute Kovesi, nu la primării, în tot felul de hârtii…”, a declarat Vanghelie la emisiunea Danei Chera de la Antena3.

Dosarul Fregatelor, clasat în 2009

Reamintim că procurorii DNA au dispus, în 15 iunie 2009, clasarea dosarului care a avut ca obiect urmarirea penală “in rem” (adică fără autor identificat), pentru luare şi dare de mită, fapte ce s-ar fi comis în încheierea şi derularea contractelor privind vâzarea de căre Regatul Unit al Marii Britanii a fregatelor “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria” către România, potrivit mediafax.ro.

Decizia anchetatorilor români a fost luată după ce Serious Fraud Office din Londra (Oficiul pentru Fraude Grave, instituţie cu care, pe parcursul anchetei, DNA a făcut schimb de informaţii) a comunicat DNA, în 11 iunie 2009, despre faptul că investigaţia referitoare la persoanele suspectate în cazul din România este întreruptă, instituţia rezervându-şi dreptul să deschidă investigaţia dacă apar probe suplimentare.

De asemenea, în urma raportului de audit făcut de Curtea de Conturi a României s-a ajuns la concluzia că achiziţionarea celor două fregate, regenerarea şi modernizarea lor de către BAE Systems LTd a prezentat un grad de complexitate ridicat şi că, în general, programul a fost derulat în mod corespunzător, mai spune sursa citată.

Autorităţile britanice au adresat României o cerere de asistenţă judiciară în ancheta legată de achiziţia, de către statul român, unor fregate din Marea Britanie, cererea fiind trimisă în 28 aprilie 2006 Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

În 5 mai 2006, solicitarea autorităţilor judiciare engleze a ajuns la Bucureşti, iar în 10 mai Direcţia de Cooperare Internaţională a PICCJ a transmis-o procurorilor anticorupţie, apreciind că este de competenţa DNA, întrucât erau indicii de comiterea unor fapte de corupţie.

În 8 iunie 2006, o româncă şi soţul ei de origine britanică au fost arestaţi, la Londra, fiind acuzaţi că au încasat ilegal un comision din vânzarea celor două nave britanice către România. Britanicul Barry George, în vârstă de 61 de ani, şi soţia sa de origine română, Georgiana, în vârstă de 41 de ani, au fost arestaţi după ce poliţia a percheziţionat locuinţa lor din Chelsea, de unde a confiscat o serie de documente.

Tag-uri:
vanghelie, coldea, kovesi, dosar, fregate, maior


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-692.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-692-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Maior a fost omul lui Băsescu. Coldea îl ţinea în şah pe Maior cu Dosarul Fregatelor pentru ca Maior l-a semnat. Pretul lor este dublu, Banii s-au dus... Domnul Maior este responsabil pentru ca noi avem nevoie de aceste nave. Nimeni în România nu vrea să vorbească despre...

Preluat de la EVZ