Ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-Wha, și-a exprimat încrederea față de angajamentul regimului nord-coreean de a renunța la programul nuclear, spunând că liderul de la Phenian “și-a dat cuvântul” pentru detensionarea situației din Peninsula Coreeană, relatează site-ul CBS News.

Semnificația cuvântului său este destul de importantă, în sensul că este pentru prima dată când aceste cuvinte au venit direct din partea liderului suprem nord-coreean. Cred că acest aspect este important nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru Coreea de Sud. Cred că vom discuta aspecte-cheie de securitate, inclusiv problema denuclearizării. Vorbim despre un angajament istoric, în condițiile în care liderul nord-coreean va veni la sud de zona demilitarizată, pentru cel de-al treilea summit inter-coreean. Precedentele două au avut loc la Phenian. Deci faptul în sine că [Kim Jong-Un] este dispus să vină spre sud este extrem de semnificativ“, a spus Kang într-un interviu pentru postul de televiziune CBS.

Șefa diplomației de la Seul susține că majoritatea comunității internaționale a fost surprinsă de faptul că președintele american Donald Trump a acceptat foarte repede să aibă o întrevedere cu liderul de la Phenian.

Cred că liderul nord-coreean va avea nevoie de ceva timp, având în vedere promptitudinea cu care președintele Trump a acceptat invitația la discuții. Cred că am fost cu toții surprinși de rapiditatea acestei decizii. Consider că a fost o decizie extrem de curajoasă din partea președintelui Trump. Cred că liderul nord-coreean examinează acum situația. Noi îi oferim timpul de care are nevoie înainte de a transmite mesaje publice“, a mai spus Kang Kyung-Wha.

La 10 martie, președintele american Donald Trump a precizat că tratativele cu nord-coreenii sunt în desfășurare pentru a stabili data și locul întâlnirii cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Președintele american a acceptat să îl întâlnească pe liderul nord-coreean până în luna mai, ca răspuns la invitația Phenianului.

O delegație condusă de către doi înalți oficiali sud-coreeni s-a aflat la Washington pentru a informa Statele Unite despre discuțiile cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Chung Eui-Yong, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Coreei de Sud, a anunțat că liderul regimului de la Phenian și-a exprimat disponibilitatea de a purta discuții cu Statele Unite despre denuclearizare, “în cazul în care va fi garantată siguranța regimului și dacă amenințările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate”. Totodată, Kim Jong-Un a sugerat că Phenianul nu va mai efectua teste nucleare sau balistice dacă vor fi inițiate discuții cu SUA.

Presa nord-coreeană nu a transmis deocamdată niciun comentariu din partea regimului de la Phenian în privința unei întâlniri între Donald Trump și Kim Jong-Un. Până în prezent, niciun președinte american nu s-a întâlnit cu un lider nord-coreean.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/ministrul-sud-coreean-de-externe-kim-jong-un-si-a-dat-cuvantul-pentru-denuclearizare-47491.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/ministrul-sud-coreean-de-externe-kim-jong-un-si-a-dat-cuvantul-pentru-denuclearizare-47491-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv