Vladimir Putin a fost reales, duminică, încă din primul tur, în funcția de președinte al Rusiei, după ce a obținut 73.9% din voturile rușilor, arată rezultatele sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, relatează site-ul agenției Tass.

Potrivit rezultatelor în urma numărării a 22% din voturi, exprimate în principal în estul țării, Vladimir Putin conduce în cursa prezidențială cu 72%. Candidatul Partidului Comunist,  Pavel Grudinin, se clasează pe al doilea loc cu 15%, iar naționalistul Vladimir Jirinovski are 7%Niciunul dintre ceilalalți cinci candidați nu au obținut mai mult de două procente din voturi.

Prezența la vot a fost de 63.7%. 

Rezultatul de astăzi al lui Putin este mai mare comparativ cu precedentele alegeri prezidențiale organizate în 2012, când liderul de la Kremlin a a obținut 63.6% din sufragii.

Rusia a organizat duminică alegeri prezidențiale, la exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Peste 110 milioane de alegători au fost așteptați la urne.

Marele absent al acestor alegeri a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidențiale din cauza unei condamnări.

La startul cursei electorale au fost aliniați opt candidați: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creșterii), Serghei Baburin (Uniunea Națională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniștii Rusiei) și Ksenia Sobciak (Inițiativa civică).

Conform sondajelor de opinie, 71% dintre ruși îl votau pe Vladimir Putin. Acesta este urmat la mare distanță de Pavel Grudinin, care este creditat de 7% dintre cetățenii Rusiei.

Vladimir Putin își va continua mandatul de președinte la Kremlin pentru încă 6 ani. 

Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin îl reprezintă recâștigarea influenței internaționale a Rusiei.

Fost ofițer KGB și fost director al FSB, Putin a ajuns președinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foști ofițeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic și au distrus perspectivele democrației reprezentative.

Ales prima dată la președinție cu 53 la sută din voturi în timp ce era șef de stat interimar după demisia predecesorului său Boris Elțîn, și grație unui război lansat în Cecenia după atentate sângeroase la Moscova, Putin a fost reales triumfal în 2004 cu peste 71 la sută din voturi.

Creșterea rapidă a nivelului de viață, permisă în special de creșterea cursului mondial al petrolului și de o politică percepută ca restabilind locul țării pe scena mondială, a alimentat această popularitate, potrivit sociologilor.

Vladimir Putin a rămas cel mai puternic om din țară după ce l-a propulsat, în 2008, la președinție pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonații săi, Constituția nepermițându-i să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

În toți acești ani, Putin a avut obiectivul a fost restaurarea influenței Rusiei în lume, el catalogând colapsul Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/vladimir-putin-a-castigat-alegerile-din-rusia-din-primul-tur-47489.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/vladimir-putin-a-castigat-alegerile-din-rusia-din-primul-tur-47489-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv