Profesori universitari și studenți din București au decis să continue protestele față de alocarea locurilor la universități după ce, spun ei, în urma unei discuții cu ministrul Educației, acesta le-a dat de înțeles că nu va reveni asupra deciziei inițiale.

“Din nefericire, dânsul (ministrul Educației -n.r.) nu a părut disponibil să facă nicio schimbare. (…)Am cerut transparență. Dacă dânsul spune că există o metodologie obiectivă și criterii clare de alocare, trebuie să le vedem și noi. Am solicitat să nu meargă împotriva unor universități și programe care sunt de succes și sunt căutate. (….) Vom continua să protestăm pentru că disponibilitatea dânsului de a schimba ceva din decizia inițială, pur și simplu, nu există”, a declarat Claudiu Crăciun, lector universitar la SNSPA.

Profesorul a precizat că, în timpul întâlnirii cu ministrul Educației, i-a cerut lui Valentin Popa să facă publice datele pe care acesta s-a bazat atunci când a făcut repartizarea locurilor pentru studiile universitare.

“I-am solicitat public să pună pe site-ul ministerului baza de date pe baza căreia a creat alocările și pe baza căreia a tăiat locurile de la cele mai importante universități. Domnul ministru a refuzat și a spus că sunt datele dânsului și că nu este obligat să ni le transmită. Dânsul lucrează cu datele lui, nu cu datele transmise de universități, care sunt publice. La acest moment, nu putem să verificăm calculele făcute de domnul ministru, nu putem să spunem dacă sunt corecte sau nu. L-am mai întrebat dacă are disponibilitatea de a reveni asupra deciziei de a tăia respectivele locuri. Dânsul a spus că au fost foarte bine fundamentate și că îi pare rău că nu a mers și mai departe. (…) Atitudinea dânsului nu a fost aceea pe care o așteptam”, a mai adăugat Crăciun după întâlnirea cu Valentin Popa.

Marți, aproximativ 30 de studenți și de profesori universitari au protestat, la sediul ministerului Educației, față de tăierea locurilor la studiile superioare pentru univesitățile mari.

“Nu mi se pare cinstit să tai locuri bugetate de la cele mai performante universități din țară si să le dai universităților care nu au rezultate atât de bune. Sper să se rezolve cât mai curânt, altfel, voi ieși în continuare să protestez și să îmi arăt solidaritatea față de mediul academic românesc. Aceste tăieri ne afectează pe viitor în mod direct pentru că dacă nu voi avea loc bugetat, eu nu voi avea banii necesari pentru a-mi plăti un loc la doctorat. Îmi pierd orice oportunitate de viitor”, a explicat unul dintre studenții prezenți la protest, masterand anul I în cadrul Facultății de Istorie a Universității București.

Valentin Popa a precizat recent faptul că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolvenții de liceu din mediul rural și alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educației, universitățile tradiționale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licență, 700 pentru master și aproximativ 80 de locuri la doctorat. Valentin Popa a mai spus că alocarea locurilor la universități nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/profesor-universitar-vom-continua-sa-protestam-fata-de-repartizarea-locurilor-la-universitati-48132.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/profesor-universitar-vom-continua-sa-protestam-fata-de-repartizarea-locurilor-la-universitati-48132-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv