Liderii mişcării anti-Sistem 5Stele şi al partidului naţionalist Liga lucrează la ultimele detalii ale unui acord de coaliţie, pe care, aşa cum i-au promis preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, vor să-l încheie „până luni”.

Printre aceste „detalii”, aşa cum le-a numit şeful M5S, Luigi Di Maio, ieşind de la o întâlnire cu conducătorul Ligii, Matteo Salvini, se află şi persoana celui care va fi prim-ministru.

Iată mai jos o analiză realizată de Politico a evenimentelor care urmează:

Provocare pentru Bruxelles

Un guvern M5S – Liga va fi cea mai mare provocare pentru Bruxelles, de la Brexit încoace. Acordul de guvernare conţine propuneri pentru renegocierea datoriei publice a Italiei, ieşirea de sub jugul austerităţii impus de Germania ţărilor UE şi renegocierea tratatelor Uniunii pentru a reducere puterile acesteia în schimbul creşterii puterii naţiunilor.

De asemenea, proiectul de acord stabileşte că Rusia „nu este o ameninţare militară”.

Cât de aproape de un acord sunt M5S şi Liga?

Jocurile nu sunt încă făcute. „M5S – Liga au o majoritate subţire iar cele două partide au background-uri foarte diferite, astfel că un colaps de ultim moment al negocierilor nu este exclus”, arăta joi o notă a companiei financiare UBS pentru investitori.

Totuşi, majoritatea analiştilor îi dau dreptate fondatorului M5S, Beppe Grillo, care declara într-un interviu recent: „Va dura ceva timp, dar se va face”.

Cine sunt candidaţii la postul de prim-ministru?

În calitate de cel mai mare partid din Parlament, acest post va reveni M5S, dar Liga va avea un cuvânt greu privind persoana respectivă.

Favoritul: Di Maio este în pole-position pentru a se instala la Palazzo Chigi, reşedinţa premierului. Politicianul de 31 de ani a fost anterior şi viceprreşedinte al camerei inferioare a Parlamentului şi conduce M5S din 2017.

Totuşi, Liga ar prefera o personalitate de rang mai mic din M5S.

Mr. Wolf: Alfonso Bonafede este un parlamentar M5S al cărui nume a fost vehiculat de presa italiană ca un important candidat la funcţia de premier. Aliat apropiat al lui Di Maio, Bonafede are 42 de ani, este un avocat din Sicilia care şi-a făcut un renume de om capabil să rezolve problemele complicate, de unde şi porecla de Mr. Wolf, aluzie la filmul „Pulp Fiction” al lui Quentin Tarantino.

Omul din umbră: Vincenzo Spadafora este descrie de presa italiană ca eminenţa cenuşie a mişcării, cel care face jocurile din culise. Napolitanul de 44 de ani şi-a început cariera politică în 1998, angajat în mai multe administraţii de stânga şi centru. Are deja o autobiografie, cu titlul: „A treia Italie, un manifest pentru o ţară care nu dă înapoi”.

Ce primeşte Liga în schimb?

Tag-uri:
italia, ue, bruxelles, guvern, di maio, salvini


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1292.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1292-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Liderii mişcării anti-Sistem 5Stele şi al partidului naţionalist Liga lucrează la ultimele detalii ale unui acord de coaliţie, pe care, aşa cum i-au promis preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, vor să-l încheie „până luni”. Printre aceste „detalii”, aşa cum le-a numit şeful M5S, Luigi Di Maio, ieşind de la o întâlnire...

Preluat de la EVZ