În 2013, când a participat la TIFF Tîrgu Mureș, spunea că marea lui dorință este ca, înainte să închidă ochii, să mai facă un film. A fost mereu prezent printre artiști, pe care i-a inspirat cu imensa lui putere, dar nu a putut să mai facă ultimul film.

Lucian Pintilie s-a născut la Tarutino, în Basarabia. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra. În 1968 a făcut „ Reconstituirea” , o satiră socială neagră, film interzis în România timp de doi ani.

După interzicerea spectacolului cu piesa „Revizorul” , în 1972 (după cea de-a treia reprezentaţie), Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost îndemnat să plece din ţară. S-a stabilit în Franţa. A revenit în ţară pentru a finaliza filmările la „ De ce trag clopotele, Mitică?” (1982), după un scenariu propriu pornind de la piesa „ D’ale carnavalului” , film care a putut fi văzut abia după 1990, notează siteul www.imdb.com.

Soția prietenului meu

Clody Bertola a fost marea dragoste a regizorului. În ultimii zece ani, ea nu a putut să-l mai vadă. Își pierduse vederea. Însă, pentru fascinanta Clody Bertola, Pintilie a rămas tiranul-vrăjitor și un golan spiritual. În cartea „La vie en rose cu Clody Bertola” marea actriță spunea: „M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atrăgea la el nebunia, „golania” lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri. Nu este ușor să lucrezi cu Lucian Pintilie, dar valoarea rezultatului te ajută să depășești momentele grele, cu atât mai mult cu cât Pintilie reușește să fie un tiran-vrăjitor, care-și farmecă interpreții prin marea lui ardere și credință în ceea ce face. Are o mare putere de convingere și de seducție asupra actorilor. Ei sunt pur și simplu electrizați când repetă cu el.”

Clody Bertola era mai mare cu 20 de ani decât Pintilie și s-a căsătorit cu el după divorțul de Liviu Ciulei. Ambii soți ai actriței, cei doi mari regizori, au fost și au rămas prieteni de-a lungul vieții.

Lucrau împreună, discutau mult despre teatru împreună, iar ani de zile au petrecut Revelioanele toți trei. Circulă și o poveste amuzantă legată de cei doi. Octavian Cotescu îi spunea: Băi, Pintilie, uite, toată lumea te laudă, zice că eşti al doilea Ciulei. Iar el: Dar primul cine e?”

Tag-uri:
pintilie, lucian, lucian pintilie


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/16-lucian-pintilie-gopo205.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/16-lucian-pintilie-gopo205-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
În 2013, când a participat la TIFF Tîrgu Mureș, spunea că marea lui dorință este ca, înainte să închidă ochii, să mai facă un film. A fost mereu prezent printre artiști, pe care i-a inspirat cu imensa lui putere, dar nu a putut să mai facă ultimul film. Lucian Pintilie...

Preluat de la EVZ