Ginerele și consilierul său principal Jared Kushner și Jason Greenblatt, consilierul său special pentru negocieri internaționale, au fost inițial instruiți să pună la punct ultimele amănunte pentru inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, la 14 mai. Ulterior a fost anunţat planul.

Presa occidentală relatează

Cotidianul Le Figaro este de părere că Donald Trump i-a dat ginerelui său, Jared Kushner, misiunea de a convinge toate părţile implicate în acest interminabil conflict că soluţia „Abou Dis” este singura rezonabilă. Subiectul a fi fost abordat şi la Paris, în decembrie anul trecut, în cursul unei întîlniri dintre Jared Kushner şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Președintele a discutat conținutul planului de pace cu trei lideri arabi, prințul Mohamed bin Salman, UAE Emirul EAU, Sheikh Muhammad bin Zayed, conducătorul Qatar Şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, președintele egiptean Abdel-Fatteh El-Sisi. Premierul Benjamin Netanyahu a fost în permanenţă ţinut la curent cu progresele înregistrate. Președintele turc, Tayyip Erdogan, a fost invitat să se alăture proiectului, dar a respins oferta – chiar înainte de criza cu Israelul, generată de confruntările soldate cu morţi şi răniţi în urma acţiunilor organizate de Hamas în Gaza.

Planul va fi lansat oficial, probabil, la data programată de Washington, după finalul lunii sfinte pentru musulmani, a Ramadanului indiferent de boicotul președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și al conducerii palestiniene.

Reacţia lumii arabe

Lumea arabă este așteptată să accepte planul în mod public. Vor fi menţinute elementele acceptabile ambelor părţi pentru a ajunge la o eventuală înțelegere de pace între palestinieni și Israel.

În căutarea unei aprobări palestiniene, Casa Albă, Egiptul și monarhiile din Golf au convenit să susţină personalităţile palestiniene care trăiesc în exil și subscriu la iniţiativa americană. Cinci palestinieni eminenți au fost găsiți ca posibili candidați la şefia viitorului Stat Palestina printre care și Muhammed Dahlan, liderul Fatah, în exil. Nu este cunoscut încă cine va fi câştigătorul cursei.

Bibi Netanyahu, SUA și restul lumii

Primul ministru israelian va emite o declarație prudentă care să propună ca planul Trump să fie baza pentru negocierile imediate cu guvernele arabe pe anumite puncte reciproc acceptabile.

Amplifică sau dezamorseză conflictul?

Preşedintelui american Donald Trump i s-a reproşat mult în ultimul timp că a amplificat tensiunile din Orientul Apropiat prin decizia de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. Un alt reproş care i se aduce este că nu propune nici un plan de pace în contextul conflictului israelo-palestinian.

Se pare, însă, că Donald Trump privilegiază acest plan care nu este în totalitate nou. Demult se discuta despre crearea unui stat palestinian cu capitala la Abou Dis, un mic oraş palestinian situat la patru kilometri de Ierusalim.

Tag-uri:
ronald, reagan, trump, Orientul, Mijlociu


https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/07-ronald-reagan-with-cowboy-hat-12-0071m-edit.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/07-ronald-reagan-with-cowboy-hat-12-0071m-edit-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Ginerele și consilierul său principal Jared Kushner și Jason Greenblatt, consilierul său special pentru negocieri internaționale, au fost inițial instruiți să pună la punct ultimele amănunte pentru inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, la 14 mai. Ulterior a fost anunţat planul. Presa occidentală relatează Cotidianul Le Figaro este de părere că...

Preluat de la EVZ