O echipă de profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a fost premiată pentru două invenții din domeniul alimentar. Gălățenii au primit medalia de aur la Salonul de Inventică de la Timișoara pentru parizerul și colorantul alimentar fără aditivi cancerigeni.

După premiile obținute în primăvară la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca, recent cercetătorii au primit medalii de aur la o expoziție organizată la Timișoara.

Juriul a fost atras de colorantul pe bază de cătină și sânge care reduce nitritul rezidual.

”Preocupările noastre privind eliminarea azotitului din preparatele din carne, utilizarea cătinei ca posibil înlocuitor al acestui azotit, toate ne-au condus la niște rezultate de recunoaștere. Am reușit să obținem o valorificare superioară a sângelui, un subprodus de abatorizare care, din păcate, în România la această oră nu se valorifică în sistem alimentar. Este un produs extrem de valoros și, mai mult de atât, reușeste să ne rezolve problema colorării din punct de vedere organoleptic a preparatelor din carne, fără însă a păstra acel risc de conținut de azotit rezidual”, a declarat profesorul Petre Alexe.

Produsul care poate fi folosit în industrie a fost inventat de trei profesori de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați.

Cei trei încearcă să-i convingă pe industriașii din domeniu să le folosească invenția.

”Săptămâna viitoare, la o mare fabrică de preparate de carne vom face experimente industriale la nivel de tone și zeci de tone, adică experimente care să confirme posibilitatea de lansare în industrie a acestor idei. Nu vă ascund faptul că avem o luptă destul de dificilă în a-i convinge pe cei din România să facă eforturi în valorificarea sângelui. De la un animal aproximativ 3,5 la sută din sânge poate fi recuperat, care are o compoziție chimică comparativ cu a cărnii slabe de vită. Ceea ce înseamnă că valoarea acestui sânge este uriașă. Mai multe decât toate, sângele reprezintă un component care are toate elementele nutritive și mai ales ușor asimilabilă. Este mare păcat că un asemenea produs care poate să coloreze natural preparatul din carne să fie aruncat sau să ajungă în industria chimică sau să fie valorificat pentru făină furajeră”, a precizat Petre Alexe.

La Salonul de Invenții de la Timișoara, profesorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați au fost premiați și pentru parizerul fără adaos de nitrit.

Alimentul, care este făcut cu carne de porc și șrot de cătină, a fost remarcat deoarece în compozița sa nu se găsește azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii. Produsul obținut după 40 de ani de cercetare are valabilitatea de cel mult 28 de zile, iar gustul nu diferă în comparație cu parizerul tradițional. Acesta poate fi fabricat în toate unitățile existente, fără a fi nevoie de investiții suplimentare, și a atras atenția unor agenți economici din București și Brașov.

„Parizerul din carne de porc cu șrot de cătină, medaliat cu aur, a prezentat interes pentru o firmă mare de la noi din țară. Ne-am deplasat, am discutat cu acel producător și am încercat să rezolvăm anumite aspecte economice. Colorantul pe bază de sânge și cătină și parizerul pe bază de cătină congelată vin ca urmare a acestor discuții cu agenții economici și trebuie să venim în ajutorul lor pentru a transpune aceste produse la scară industrială”, a spus profesorul cercetător, Cristian Dima.

Industriașii care vor cumpăra produsele inventate de cercetătorii gălățeni vor plăti o redevență universității și profesorilor care au contribuit la obținerea brevetelor.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/06/inca-un-premiu-pentru-profesorii-care-au-inventat-parizerul-fara-aditivi-cancerigeni-49703.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/06/inca-un-premiu-pentru-profesorii-care-au-inventat-parizerul-fara-aditivi-cancerigeni-49703-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv