- Casa & Gradina
- No Comment
4 criterii de care să ții cont când alegi vopseaua lavabilă de interior
Ușurința cu care se întreține și durabilitatea sunt două caracteristici care fac din vopseaua lavabilă de interior o opțiune atractivă pentru multe persoane în proces de amenajare sau redecorare a locuințelor. Lavabila poate fi spălată fără a-și pierde culoarea și fără a-și deteriora aspectul, iar acest lucru te ajută să-ți păstrezi casa proaspătă și curată.
În magazinele de specialitate sunt disponibile mai multe tipuri de vopsea lavabilă de interior. Află din acest articol patru criterii de care trebuie să ții cont când alegi vopseaua lavabilă potrivită!
În funcție de compoziție
Vopselele lavabile se împart, în funcție de compoziție, în următoarele categorii:
- cu silicon: acestea sunt rezistente la apă și permeabile la vapori;
- acrilice: se usucă repede, au o bună rezistență la apă și schimbări de temperatură;
- silicatice: au o rezistență redusă la ștergere și o bună permeabilitate la vapori;
- pe baza de latex: pot fi curățate ușor, se pot nuanța și au o rezistență bună la decolorare și uzură;
- cu teflon: rezistă foarte bine la murdărie și agresiuni mecanice;
- cu ioni de argint: distrug microorganismele datorită nanoparticulelor de argint. Nu au miros și acoperă foarte bine suprafețele.
În ce privește diluarea, trebuie să respecți întotdeauna specificațiile producătorului inscripționate pe ambalaj. Acestea depind în mare măsură de compoziția vopselei.
De exemplu, la aplicarea primului strat dintr-o vopsea lavabilă de interior cu silicon, aceasta va trebui să fie diluată cu apă în proporție de 5%-10%, în timp ce al doilea strat se va aplica diluat cu maximum 5% apă sau chiar nediluat. Lavabila nu trebuie diluată niciodată cu amorsă. Pentru cele mai bune rezultate trebuie să urmezi și procedeul de aplicare recomandat de fiecare producător.
În funcție de proprietăți
Vopselele lavabile pot avea diferite proprietăți:
- Antimucegai și antibacteriene
Formează o peliculă permeabilă la vaporii de apă și nu permit dezvoltarea microorganismelor sau mucegaiului pe suprafața acesteia. Sunt destinate spațiilor cu umiditate crescută, precum băile, bucătăriile, spălătoriile, încăperile de la subsol.
- De izolare
Cele mai citite articole
Vopselele lavabile de izolare pentru interior acoperă foarte bine petele de cenușă, nicotină, rugină sau fum. Acestea sunt potrivite pentru renovări rapide.
- Cu rezistență și protecție la pătare și murdărie
Împiedică murdăria să pătrundă în structura lor, ușurând curățarea. Pot fi folosite într-o gamă variată de spații de la instituții publice, școli, cămine pentru bătrâni la hoteluri, restaurante sau locuințe personale.
În funcție de rezistența în timp
Un alt criteriu important în funcție de care trebuie să alegi vopseaua lavabilă de interior adecvată proiectului tău este gradul de lavabilitate. Concret, trebuie să știi la câte spălări rezistă vopseaua aleasă înainte să fie necesar să zugrăvești din nou.
- Semilavabila rezistă la cel mai mic număr de spălări, cca 40. De aceea este o vopsea adecvată spațiilor cu trafic mic, precum dormitoarele și livingurile;
- Lavabila rezistă la cca 100 de spălări. O poți folosi în orice încăpere, cu precădere în spațiile cu un nivel redus de fum, aburi și murdărie;
- Superlavabila suportă cca 150-200 de spălări, ceea ce o face potrivită pentru bucătării, băi și camere unde se fumează;
- Ultralavabila este durabilă și are cea mai bună rezistență la pete și spălare.
Pentru rezultatele scontate, aplică întotdeauna vopseaua pe o suprafață pregătită corespunzător: șlefuită, reparată și curățată de praf. Nu grăbi uscarea vopselei! Curățarea se va face cu un burete moale îmbibat în apă cu detergent blând, precum cel de vase. Detergenții agresivi și spălarea cu obiecte abrazive pot deteriora chiar și straturile de vopsea superlavabilă sau ultralavabilă.
În funcție de aspect
Finisajul vopselei este un alt criteriu important în funcție de care poți alege produsul potrivit pentru tine. Există vopsele lavabile cu finisaj:
- semimat;
- mat;
- satinat;
- semilucios;
- lucios.
Pentru a masca defectele vizibile din cauza luminii apropiate de suprafață, poți aplica vopsea lavabila mată în camerele în care sursa de lumină de pe tavan este o aplică. Evită lavabila semilucioasă și lucioasă pe pereții cu neregularități.
Ține cont de criteriile de mai sus când alegi vopseaua lavabilă de interior! Nu uita că aceasta este o vopsea concepută pentru aplicarea pe suprafețe minerale, precum pereți, zidărie, glet. Așadar, pentru rezultate optime, evită aplicarea lavabilei pe lambriuri, melamină, PVC și alte suprafețe neabsorbante.