Cum alegem și montăm corect tapetul în baie sau bucătărie?

Cum alegem și montăm corect tapetul în baie sau bucătărie?

Obișnuita faianță pe care o întâlnești în majoritatea bucătăriilor sau băilor unei locuințe are acum o alternativă: tapetul. Creat special pentru a fi montat în încăperile umede ale caselor, acesta vine însoțit de o mulțime de avantaje. Află care sunt acestea, dar și cum se poate monta chiar de către tine, fără să apelezi la ajutorul unui specialist.

De ce este diferit tapetul de baie și de bucătărie?

Comparativ cu tapetul obișnuit, cel creat special pentru bucătărie sau pentru baie prezintă câteva particularități ce îl fac potrivit pentru a rezista în condiții speciale. În cazul în care alegi să folosești un tapet pentru baie sau pentru bucătărie, trebuie să știi faptul că acesta este cel mai adesea creat din vinil sau PVC sau din fibră de sticlă.

– Tapetul creat special pentru baie sau bucătărie rezistă extraordinar de bine într-un mediu umed, plin de aburi și în care au loc schimbări majore de temperatură.

– Pereții pe care este aplicat tapetul special au posibilitatea să respire, pentru a nu forma între ei și tapet conden, igrasie sau mucegai.

– Faptul că acest tip de tapet lavabil poate fi cu ușurință curățat este o particularitate obligatorie mai ales în cazul tapetului pentru bucătărie. În plus, materialul cauciucat nu permite stropilor de apă să pătrundă în tapet.

Toate aceste proprietăți lucrează în favoarea unui tapet care rezistă pe perete în condiții speciale, care își păstrează aspectul și culorile dar și care este ușor de curățat de pete de grăsime, săpun sau alte substanțe.

Cum trebuie să pregătim baia și bucătăria pentru montajul tapetului?

Chiar dacă montarea unui tapet nu este atât complicată precum înlocuirea faianței, tot este nevoie de parcurgerea unor pași. Înainte de a monta un tapet de bucătărie sau de baie momentul de pregătire a suprafeței pe care urmează să așezi tapetul este esențial atât în aspectul lucrării cât și în durabilitatea lui.

– Înlătură orice corp străin de pe peretele respectiv, fie că este vorba despre o piesă de mobilier, carcasă de priză sau întrerupător. Acestea vor fi zone marcate pe tapetul montat, pe care apoi le poți cu ușurință decupa pentru a repune pe poziție obiectele respective. În acest fel, finisajele vor fi de excepție.

Cele mai citite articole

– Curăță zona și degresează-o pentru a te asigura că efectul adezivului nu va fi influențat de murdărie, umezeală sau grăsime.

– Nivelarea peretelui cu un material abraziv contribuie la o aderență mai bună a tapetului pe perete.

Sugestii pentru o montare corectă a tapetului 

O montare corectă a tapetului se face în câțiva pași simpli pe care, dacă îi urmezi cu atenție, vei obține rezultatul dorit rapid și fără efort.

– Măsoară peretele pe care urmează să montezi tapetul, luând o marjă de eroare suplimentară. Un tapet montat bucată întreagă, fără să aibă îmbinări, va arată imaculat iar modelul nu va avea de suferit.

– Eliberează zona de lucru pentru a te asigura că poți întinde tapetul și că poți aplica adezivul fără să rămână zone neacoperite.

– Deși tapetul se poate monta pe perete fără ajutor, dacă ai posibilitatea apelează la a doua pereche de mâini și de ochi.

– Începe să montezi tapetul de lângă tavan și de la fereastră, dacă aceasta există.

Desigur, există și opțiunea în care tapetul se poate monta direct peste placa de faianță, în cazul în care nu te-ai decis dacă vrei să renunți definitiv la metoda clasică de protejare a pereților din baie și bucătărie. În acest caz faianța trebuie bine curățată iar rosturile perfect nivelate astfel încât tapetul să se lipească în mod egal.

Astfel, dacă simți nevoia de o schimbare rapidă a bucătăriei și a băii tale, ia în considerare tapetul creat special pentru aceste zone. Îl poți monta chiar tu, modelele sunt deosebite iar rezultatul va fi unul de excepție, cu siguranță!

Cele mai citite articole