- Auto
- No Comment
Cum verifici cutia de viteze a unui vehicul rulat?
Multe afaceri isi incep existenta cu vehicule la mana a doua. Nu este nici o problema, se pot incepe afaceri si asa daca se iau in considerare costurile mai mari de intretinere ale acestor vehicule.
Bineinteles ca la cumpararea oricarui tip de vehicul, indiferent daca vorbim de microbuze sau camioane, trebuie sa facem unele verificari pentru ca acestea sa fie totusi in stare buna de functionare.
Unele reparatii pot fi costisitoare si este mai bine sa ne linistim din acest punct de vedere, verificand masinile, chiar dupa cumpararea lor.
De ce sa verifici cutia de viteze?
Cutia de viteze este una dintre cele mai solicitate parti ale unui vehicul. Cum aceste masini sunt folosite in productie, in mod sigur sunt utilizate pana la maximum. Rularea constanta pe distante mari, utilizarea vehiculului pe teren accidentat sau supraincarcarea lui, pot duce la o uzura exagerata a cutiei de viteze.
Nu este neaparat o problema ca vehiculul a fost utilizat foarte mult daca intretinerea acestuia a fost pe masura utilizarii. Cand se cumpara un astfel de vehicul, pe langa inspectarea vizuala a acestuia, este bine sa cerem si istoricul vehiculului si nu in ultimul rand sa-l verificam in conditii de functionare.
Asta inseamna sa conducem vehiculul pe o portiune de drum, timp in care sa analizam comportamentul acestuia pe carosabil. Chiar daca plecam de la ideea ca vanzatorul este un om onest care nu a umblat la kilometraj, este bine sa fim foarte atenti cand incercam vehiculul pentru a depista orice simptom de defectiune a cutiei de viteze.
Simptome de defectiune
In general, inainte sa se strice cutia de viteze, apar unele simptome de defectiune care ne pot atrage atentia ca undeva este o problema a carei rezolvare nu sufera amanare.
Cele mai citite articole
Indiferent ca vorbim despre cutiile manuale sau cele automate, unele simtome sunt asemanatoare. De exemplu, la camioane, partea mecanica a cutiilor de viteze automate este foarte asemanatoare cu a celor manuale. Cutiile de viteze automate pot fi utilizate si in regim manual.
Tocmai de aceea, toate simptomele trebuie sa fie luate in considerare:
- Nu intra in anumite viteze
- Sare din viteza la anumite trepte
- Se aud zgomote ciudate in timpul functionarii
- Miroase a ars pe langa cutie
- Trepidatii si vibratii in timpul functionarii
Aparitia acestor simptome, ne aduce la cunostinta ca ceva nu este in regula cu sistemul de transmisie al vehiculului respectiv. Daca totusi dorim sa cumparam un astfel de vehicul, ar fi cel mai bine sa apelam la o firma care repara cutii de viteze si sa facem alte verificari prealabile.
Bineinteles ca nici un vanzator nu te lasa sa desfaci cutia si sa verifici daca sunt sau nu probleme cu sistemul de transmise. Poate unele mici verificari le-ar putea permite daca e sigur ca are un cumparator de incredere.
De ce uleiul de transmisie?
O simpla verificare a uleiului de transmisie ne-ar putea furniza alte informatii importante despre acest vehicul. Daca uleiul din cutie este obosit si murdar, acesta nu a fost schimbat de mult timp. In mod sigur si-a pierdut deja proprietatile de ungere si nu mai ofera protectie suficienta pieselor.
Verificarea uleiului de transmisie, ne spune daca sistemul a fost sau nu bine intretinut si cat de uzate ar putea fi pinioanele din cutia de viteze.
Pentru aceasta observatie, nu este neaparat nevoie sa se desfaca cutia ci se realizeaza o verificare de rutina pe care o poate permite orice vanzator de vehicul. Totusi este bine sa fie facuta de profesionisti care cunosc problema in detaliu si pot sa dea sfaturi pentru intretinerea buna a masinii.
Cumpararea unui vehicul de transport rulat, daca acesta nu a fost bine intretinut, poate sa ne aduca foarte multe cheltuieli neprevazute.