• aprilie 18, 2023

Evaluarea riscurilor financiare cu ajutorul tehnologiei: cum poți face asta?

Evaluarea riscurilor financiare cu ajutorul tehnologiei: cum poți face asta?

Evaluarea riscurilor financiare în cadrul unei companii implică un proces sistematic de identificare, analiză și gestionare a incertitudinilor și potențialelor pierderi asociate activităților desfășurate și investițiilor. Inflația, fluctuațiile cursului de schimb valutar, lipsa de lichiditate, modificările dobânzilor la credite, deficiențele apărute în sistemele interne, erorile umane, fraudele și multe altele pot afecta performanța financiară și stabilitatea firmei.

Tehnologia joacă un rol important în facilitarea identificării pericolelor financiare într-o companie. Iată cum poți proteja capitalul organizației și optimiza randamentul investițiilor:

Automatizează procesele

Implementarea unui sistem automat de gestionare a riscurilor financiare poate reduce erorile umane, poate îmbunătăți eficiența și asigura conformitatea cu reglementările aplicabile. O aplicație de tip ERP permite organizarea și controlul afacerii prin centralizarea tuturor datelor într-o singură platformă. Programul se folosește în majoritatea departamentelor din companie pe cele mai importante fluxuri de lucru.

O soluție ERP pentru contabilitate automatizează o serie de procese financiare cum ar fi crearea notelor contabile, generarea declarațiilor conform legislației în vigoare, înregistrarea tranzacțiilor și furnizarea de rapoarte. Astfel, sunt reduse erorile umane și se îmbunătățește precizia în evaluarea riscurilor financiare.

Monitorizează datele în timp real

Un sistem integrat permite colectarea și procesarea unor volume mari de date din surse diverse, cum ar fi diferite departamente și filiale ale companiei, rapoarte financiare, informații din piață sau indicatori economici. Acestea pot fi utilizate pentru a identifica tendințele și a evalua riscul în mod eficient.

Pe lângă colectarea și prelucrarea datelor, tehnologia oferă și posibilitatea monitorizării în timp real a performanței financiare și indicatorilor cheie de risc. Prin urmare, pot fi detectate rapid potențialele probleme și riscuri emergente, se poate controla activitatea operațională și lua decizii informate în timp util.

Raportează situațiile și controlează activitatea

Cele mai citite articole

Softurile inteligente centralizează datele de la nivelul întregii companii pentru a crea rapoarte și a comunica eficient rezultatele analizei de risc către management și părțile interesate. În acest sens, managerii știu în permanență ce au de plătit și de încasat, care este situația liniilor de credite, ce taxe și impozite trebuie achitate, cum arată balanța sau care este profitul companii.

Prin vizualizarea facilă a informațiilor financiare se pot optimiza taxele și impozitele și se poate planifica eficient cash flow-ul. Operarea în timp real a contabilității primare oferă managerilor acces la date actualizate la zi și permite transmiterea de notificări și alerte periodice.

Gestionează riscul operațional

Anumite deficiențe apărute în fluxul de lucru intern, neconformitățile, erorile umane, fraudele sau evenimentele externe afectează stabilitatea financiară a unei companii. Cu ajutorul tehnologiei, se analizează și monitorizează riscurile operaționale pentru a limita expunerea la evenimente nefavorabile și a preveni pierderile majore sau falimentul. O soluție ERP vizează planificarea afacerii având o imagine la zi, în timp real, asupra întregii activități și generarea de rapoarte și analize, disponibile tuturor celor care iau decizii în cadrul organizației.

Control intern și conformitate

O aplicație de afaceri integrată asigură conformitatea cu politicile și reglementările financiare interne și externe. Aceasta oferă instrumente pentru control intern, audit și gestionarea riscului de neconformitate. Mai exact, tot ceea ce se operează în contabilitatea firmei este vizibil în timp real și pentru manageri. Un sistem bine pus la punct este actualizat din punct de vedere legislativ-contabil, astfel încât înregistrările contabile să fie generate corect, iar declarațiile să respecte formatul cerut de lege.

Un mod de lucru automat reduce la minimum timpul necesar pentru întocmirea si pregătirea documentelor contabile, însă generează și informații solicitate de autorități în cadrul controalelor și verifică declarațiile înainte de depunere.

Prin utilizarea tehnologiei în evaluarea riscurilor financiare, companiile pot avea o perspectivă mai bună asupra potențialelor amenințări și oportunități, fapt ce permite luarea deciziilor informate și creșterea sustenabilității financiare pe termen lung.

Cele mai citite articole

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *