Cele mai frecvente simptome ale menopauzei și cum să le gestionezi

Cele mai frecvente simptome ale menopauzei și cum să le gestionezi

Menopauza reprezintă sfârșitul ciclului menstrual și al fertilității. Această etapă naturală în viața unei femei apare, de obicei, între 45 și 55 de ani, dar fiecare persoană o experimentează în mod diferit. Află cum să gestionezi simptomele menopauzei, cu impact asupra sănătății fizice și emoționale.   

Bufeurile și transpirațiile nocturne

Bufeurile sunt senzații bruȟte de căldură, adesea acompaniate de transpirații excesive, palpitații și roșeață a feței. Pot fi declanșate de factori precum stresul, consumul de alimente picante sau alcoolul.

Cum să reduci intensitatea bufeurilor? Poartă haine lejere, din materiale naturale, păstrează o temperatură optimă în dormitor. Evită cofeina și alimentele condimentate. Practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă

Insomnia și tulburările de somn

Dificultatea de a adormi sau trezirile frecvente pot afecta calitatea vieții în perioada de perimenopauză și menopauză. Creează un ritual relaxant înainte de culcare și evită ecranele sau lumina albastră, cu o oră înainte de somn. Consumă ceaiuri relaxante, precum cel de mușețel sau valeriană, sunt eficiente în combaterea insomniei cronice. 

Dureri de sâni

Apar dureri de sâni la menopauză, din cauza fluctuațiilor hormonale, care pot provoca sensibilitate sau inflamație. Poartă un sutien confortabil, cu susținere adecvată și aplică comprese reci sau calde, pentru calmare. Redu consumul de cofeină și sare, hidratează-te corespunzător și consumă alimente bogate în acizi grași Omega-3.

Scăderea libidoului și uscăciunea vaginală

Nivelurile reduse de estrogen pot cauza disconfort în timpul actului sexual. Adoptă un stil de viață activ, pentru a stimula circulația sanguină. Folosește lubrifianți și hidratante vaginale pe bază de apă și discută deschis cu partenerul, despre schimbările hormonale prin care treci.

Schimbări de dispoziție și anxietate

Fluctuațiile hormonale pot duce la iritabilitate, depresie și anxietate. Urmează un program de exerciții fizice regulate, pentru a stimula producția de endorfine – te vei simți mai bine, în fiecare zi. Dormi suficient și menține o rutină de somn, este importantă pentru reglarea metabolismului. Treci prin stări emoționale complicate? Discută cu un terapeut sau alătură-te unui grup de suport. Nu trebuie să treci singură prin menopauză!

Creșterea în greutate

Metabolismul se schimbă, ceea ce poate duce la acumularea kilogramelor în plus. Urmează o dietă echilibrată, bogată în proteine și fibre. Diminuează consumul de zahăr și carbohidrați rafinați. Ajută-ți organismul să mențină ritmul metabolic normal, prin yoga sau antrenamente de forță. Îți sunt ajutoare de nădejde suplimentele naturale pentru combaterea simptomelor de periomenopauză și menopauză. 

Probleme de memorie și dificultăți de concentrare

Multe femei se confruntă cu momente de „ceață mentală” în timpul menopauzei. Dacă și tu treci prin episoade de confuzie, amețeală sau amnezie, practică mindfulness și tehnici de reducere a stresului. Include în meniu alimente bogate în antioxidanți și acizi grași Omega-3. Nu în ultimul rând, menține o activitate mentală activă, prin lectură, învățarea unei limbi străine, jocuri logice ș.a. 

Menopauza este o etapă firească, dar provocatoare, reprezintă o perioadă inevitabilă în viața ta de femeie. Găsește-ți echilibrul în dietă, obiceiuri zilnice, hobby-uri și priorități. Discută deschis cu membrii familiei, pentru că te pot ajuta să gestionezi stresul fizic, psihic și emoțional. Dacă simptomele devin severe, consultă medicul specialist,  pentru opțiuni terapeutice personalizate.