Noul proiect de act normativ va modifica în mod substanțial următoarele legi: 303/2014, privind statutul magistraților, 304/2004, privind organizarea judiciară și 317/2004, privitoare la funcționarea CSM, scrie Lumea Justiției.

Potrivit noilor legi, statul se va îndrepta obligatoriu împotriva procurorului sau judecătorului care a produs un prejudiciu, din neglijență sau cu rea-credință, în termen de cel mult 3 ani de la data la care statul a plătit despăgubirile către victima erorii judiciare. Prin această prevedere este vizată, de exemplu, recuperarea enormelor sume plătite de stat ca despăgubiri în urma unor condamnări a statului la CEDO.

De asemena, o prevedere importantă din noul pachet de legi este aceea care spune că magistrații care vor fi sancționați disciplinar cu excluderea din magistratură își vor pierde pensia de serviciu

Iar pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați se va înființa, în cadrul PICCJ, o Direcție cu o schemă de 20 procurori. Aceasta se va ocupa exclusiv infracțiunile comise de judecători sau procurori. Magistrații vor scăpa astfel de teroarea pe care DNA o exercită în prezent față de judecătorii care dau soluții ce nemulțmesc parchetul anticorupție.

În privința membrilor CSM, aceștia vor putea fi revocați prin simpla majoritate a voturilor din adunările generale ale instanțelor sau parchetelor care i-au trimis în CSM;

Condițiile de vechime ale magistratilor pentru a accede la parchetele și instanțele superioare s-au mărit substantial.

O altă prevedere importantă este cea prin care președintele este eliminat din procedura de numire a șefilor marilor parchete – PICCJ, DNA, DIICOT, precum și a viitoarei DIISM. Aceștia vor fi numiți de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.

Rolul președintelui va fi păstrat la numirea șefilor ICCJ și la numirea în funcție a magistraților.

Durata mandatelor în funcțiile de conducere va crește de la 3 la 4 ani, cu posibilitatea unei singure reinvestiri, fără efect asupra mandatelor în curs, prin noile legi ale justiției.

Cât privește Inspecția Judiciară, aceasta va deveni o instituție autonomă și independentă, a carei lege specială de funcționare va fi elaborată în 6 luni de la intrarea în vigoare a legilor justiției.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Noul proiect de act normativ va modifica în mod substanțial următoarele legi: 303/2014, privind statutul magistraților, 304/2004, privind organizarea judiciară și 317/2004, privitoare la funcționarea CSM, scrie Lumea Justiției. Potrivit noilor legi, statul se va îndrepta obligatoriu împotriva procurorului sau judecătorului care a produs un prejudiciu, din neglijență sau cu rea-credință, în termen de...

Preluat de la EVZ