- Casa & Gradina
- No Comment
Sfaturi utile în folosirea corectă a centralei termice
Centralele termice pe gaz sunt proiectate pentru a asigura un consum minim de combustibil, cu confort maxim şi impact negativ mediu asupra mediului. Alimentarea cu gaz a arzătorului centralei este reglată în funcţie de necesităţile de încălzire. Aceasta se numeşte modulaţie. Menţine mici modificări de temperatură şi distribuţia căldurii este omogenă.
În acest fel, aparatul poate funcţiona mult timp cu consum redus de gaz. Utilizarea corectă a aparatelor garantează confort şi căldură cu un consum minim. Astfel, specialiştii în domeniu trasează o serie de sfaturi de urmat în folosirea corectă a centralei termice.
O izolare termică bună
O izolare adecvată poate reduce energia necesară pentru încălzirea şi răcirea unei case cu 23-30%. Trebuie avut în vedere faptul că sistemele de încălzire şi răcire sunt cei mai mari consumatori de energie din casă. Reducând pierderile de căldură cu o izolaţie adecvată, proprietarii pot reduce şi costurile cu energia.
Setarea termostatului
Setarea termostatului este o metodă uşoară şi importantă pentru reducerea consumului de energie. În cazul unei absenţe de acasă pentru câteva ore este bine să se reducă temperatura cu aproximativ 5 grade faţă de temperatură menţinută de obicei. Când proprietarii sunt plecaţi mai mult de 2 zile, se va seta termostatul la cea mai scăzută temperatură. Este important ca centrala termica pe gaz să nu fie oprită, deoarece o posibilă îngheţare a acesteia poate provoca daune locuinţei.
Întreţinerea centralelor termice
Echipamentele cu eficienţă maximă pot reduce consumul de gaze naturale cu aproximativ 10%. De asemenea, dacă sunt bine reglate şi întreţinute asigură costuri mai mici şi o operare mai sigură. Înainte de venirea iernii, orice posesor de centrală termică trebuie să aibă în vedere revizia sistemului pentru a evita micile disfuncţionalităţi ce pot apărea din cauza funcţionarii intense. O astfel de problemă o reprezintă magnetita. Aceasta se depune în interiorul conductelor și caloriferelor afectând întregul circuit de încălzire.
Etanşarea uşilor şi ferestrelor
Aceasta nu este o procedură costisitoare şi se poate face cu uşurinţă. Realizarea acestei operaţiuni va duce la o reducere a facturii în timpul sezonului de încălzire.
Controlul presiunii
Cele mai citite articole
Verificarea presiunii sistemului de încălzire – acul manometrului trebuie să fie în zona verde, între 1 şi 2 bari.
Utilizarea caloriferelor
Nu se vor acoperi grilele caloriferelor. De asemenea, nu se pune mobilierul în faţa lor – acest lucru va restrictiona fluxul de aer, iar camera nu va fi încălzită în mod eficient.
Aerisirea sistemului de încălzire
,,Dopurile de aer”( aer rezidual) formate în sistemul de încălzire interferează cu funcţionarea sa eficientă şi nu permit caloriferelor să se încălzească şi să funcţioneze la putere maximă. Aerul rezidual din conductele de încălzire şi calorifere contribuie la dezvoltarea coroziunii, ceea ce duce la distrugerea lor. Prin urmare, este necesar să se aerisească sistemul de încălzire înainte de a fi pus în funcţiune, respectiv înainte de începerea sezonului de încălzire.
Modul de iarnă
Nu se va opri centrala în timpul sezonului de iarna, pentru a proteja sistemul de încălzire a apei de îngheţ.
Concluzionând
Folosirea corespunzătoare a centralei termice, precum și măsurile de siguranță corespunzătoare sunt cele mai importante elemente pentru prelungirea duratei de viață a întregului sistem de încălzire.