- Casa & Gradina
- No Comment
De ce hidroizolația locuinței este atât de importantă
Umiditatea din interiorul unei case poate fi devastatoare din mai multe motive, inclusiv din cauza riscurilor pentru sănătate provocate de probleme precum mucegaiul. Apa poate provoca, de asemenea, deteriorarea integrității structurii casei, ceea ce ar putea pune în pericol viața locatarilor. De aceea orice locuință are nevoie de hidroizolatie.
Hidroizolarea este modul în care, prin adăugarea unui strat protector, poți reduce riscurile ca apa să pătrundă în casa ta. Hidroizolarea se face de obicei la subsol, dar poți să îți hidroizolezi casa de la acoperiș până la fundație, existând inclusiv hidroizolatii terase.
Cel mai bun moment pentru a-ți hidroizola locuința este atunci când o construiești. Totuși, poți interveni și ulterior.
Ce este hidroizolația?
Hidroizolarea presupune căptușirea diferitelor zone ale casei tale cu o membrană impermeabilă pentru a preveni intrarea apei în structură. Hidroizolația va reduce umiditatea și umezeala din interiorul clădirii, prevenind astfel orice daune pe care le-ar putea provoca casei.
Avantajele hidroizolației
Deși hidroizolația oferă o mulțime de avantaje proprietarilor de case, mulți dintre ei nu sunt conștienți de acestea.
Unul dintre avantajele hidroizolației este că îți oferă diverse opțiuni, ceea ce înseamnă că există mai multe moduri de a hidroizola o locuință. Poți instala sisteme de hidroizolație în interiorul sau exteriorul casei. Există, de asemenea, opțiuni de hidroizolație pe care le poți aplica singur dacă nu dorești să angajezi un constructor.
Un alt avantaj al hidroizolației este că odată ce o faci, mai ales în faza de construcție, nu trebuie să o mai refaci niciodată. Cu toate acestea, dacă observi umiditate și urme de umezeală în clădire, este posibil să fie nevoie să repari stratul impermeabil.
Cel mai semnificativ avantaj al hidroizolației este că aceasta crește valoarea casei tale. Hidroizolația va preveni dezvoltarea mucegaiului în casa ta, unul dintre cele mai mari probleme pentru valoarea proprietății. Hidroizolarea va preveni pătrunderea umezelii în casa ta; prin urmare, elementele din lemn și metal își vor păstra integritatea și valoarea, crescând prețul locuinței tale.
Tipuri de hidroizolații
Cele mai citite articole
Pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă hidroizolarea, ar trebui să cunoști diferitele tipuri de metode de hidroizolație. Există trei tipuri principale de hidroizolație: cele interioare, exterioare și sisteme de drenaj.
1. Hidroizolații interioare
Metodele de hidroizolație interioară sunt cele mai ușor și mai accesibile de realizat. Acestea includ etanșarea oricăror potențiale căi de intrare a apei și umidității în locuința ta, inclusiv pe la uși, ferestre, podea și fisuri din perete.
De asemenea, dacă e nevoie, poți apela la hidroizolarea subsolului casei tale. Dacă apa pătrunde în subsol prin fisurile din pereți și ferestre, aceasta poate fi cea mai simplă lucrare de hidroizolație de făcut.
Hidroizolația interioară va include utilizarea de materiale speciale de etanșare pentru a umple orice fisuri prin care ar putea pătrunde umiditatea. Aceste materiale hidroizolante sunt de obicei foarte eficiente.
Hidroizolația interioară ar putea implica, de asemenea, acoperirea pereților și podelelor subsolului și nu numai pentru a crea o barieră eficientă. Chiar dacă hidroizolația interioară este de ajutor, problemele mai grave sunt de obicei la exteriorul casei.
2. Hidroizolații exterioare
Cauza problemei cu cele mai multe subsoluri umede se găsește de obicei la exteriorul clădirii. Prin urmare, hidroizolația exterioară este cea mai eficientă modalitate de a preveni infiltrarea apei și a umezelii în subsol.
Hidroizolația exterioară implică o sarcină mult mai complicată și mai extinsă decât cea de la interior. Prin urmare, ar trebui să eviți să faci singur izolația exterioară și mai bine apelezi la un profesionist cu experiență.
Pentru a hidroizola exteriorul casei tale, trebuie să excavezi solul din jurul fundației, ceea ce este o muncă incredibil de laborioasă. Va necesita unelte și mașini speciale. Va trebui apoi aplicat pe exteriorul clădirii un material etanș, rezistent la apă realizat dintr-o bază de polimer.
Dacă hidroizolația exterioară se face în timpul procesului de construcție, ea ar trebui să reziste toată viața.