- Sanatate
- No Comment
Infecția cu Clostridium difficile: simptome, tratament și prevenție
Infecția cu Clostridium difficile este o afecțiune bacteriană intestinală severă, care apare adesea în urma utilizării prelungite a antibioticelor. Această bacterie locuiește în mod normal în intestinul uman, dar atunci când echilibrul natural al florei intestinale este perturbat, Clostridium difficile poate începe să se înmulțească în mod excesiv, provocând probleme de sănătate grave. Infecția poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre simptomele și tratamentul său, precum și despre cum se poate trata!
Care sunt semnele și simptomele infecției cu Clostridium difficile?
Semnele și simptomele infecției cu Clostridium difficile pot varia în funcție de severitatea acesteia. Cele mai frecvent întâlnite sunt diareea apoasă, crampele și sensibilitatea abdominală. În cazurile ușoare, scaunele moi apar de trei sau mai multe ori pe zi, timp de mai mult de o zi, iar crampele și sensibilitatea abdominală sunt ușoare. În cazurile severe, scaunele apoase apar de 10 până la 15 ori pe zi, iar crampele și durerile abdominale pot fi severe. O infecție severă se mai poate manifesta și prin: ritm cardiac rapid, febră, greață, pierderea poftei de mâncare, abdomen umflat, apetit redus, pierdere în greutate și prezența sângelui sau a puroiului în scaun.
De cele mai multe ori, semnele și simptomele infecției cu Clostridium difficile apar la 5-10 zile de la începerea unui tratament cu antibiotice. Există însă și cazuri în care se manifestă încă din prima ori în decurs de trei luni de la infectare. Ține totuși cont de faptul că există și alte boli care se pot manifesta prin simptome similare. Numai un medic poate stabili cu exactitate care este cauza lor!
Cum se tratează infecția cu Clostridium difficile?
Primul pas în tratarea infecției cu Clostridium difficile, îl reprezintă, atunci când este posibil, oprirea antibioticului administrat și înlocuirea acestuia cu un antibiotic specific pentru infecția cu Clostridium difficile, pentru o perioadă de 10 zile. În plus, pacienții sunt sfătuiți să consume o cantitate adecvată de lichide pentru a preveni deshidratarea. Este, de asemenea, importantă adoptarea unui regim alimentar adecvat, unul care să includă surse de probiotice, adică lactate fermentate și alte alimente fermentate, dar și alimente bogate în fibre solubile. Dacă este necesar, se pot administra și suplimente, conform indicațiilor medicului.
Simptomele ar trebui să se amelioreze la câteva zile după înlocuirea antibioticului, dar uneori durează mai mult până când infecția dispare complet. În cazul unei infecții recurente, se poate recomanda un transplant de microbiota fecală, adică introducerea în intestine a unor bacterii de la o persoană sănătoasă, pentru a ajuta la oprirea infecției.
Cum se poate preveni infecția cu Clostridium difficile?
Una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a infecției cu Clostridium difficile este evitarea utilizării inutile a antibioticelor. Igiena corectă a mâinilor este, de asemenea, deosebit de importantă. Se recomandă utilizarea apei calde și a săpunului oricând este posibil – dezinfectanții pe bază de alcool nu distrug eficient sporii de Clostridium difficile.
O altă măsură de prevenție o reprezintă evitarea contactului cu persoanele infectate. În cazul persoanelor infectate spitalizate, acestea trebuie fie să stea singure în salon, fie să-l împartă doar cu persoane care au aceeași boală. Totodată, este recomandată dezinfectarea cu atenție, cu produse care conțin clor, a tuturor suprafețelor.
Bacteria Clostridium difficile poate supraviețui în stare latentă în afara organismului pentru o perioadă lungă de timp și se poate transmite foarte ușor în lipsa spălării și curățării temeinice a mâinilor.
Infecția cu Clostridium difficile poate duce la complicații grave, ce pot varia de la deshidratare până la deces. Este important să te adresezi unui medic dacă ai diaree severă sau alte simptome ale acestei infecții. Tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor!
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu reprezintă o sursă de autodiagnosticare și nu pot înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, programează-te la o consultație pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/diaree-cauze-simptome-tratament